Martin Luther King

Martin Luther King

Anon. Begrenset gjenbruk

Martin Luther King jr. (1929–1968), prest og borgerrettsforkjemper fra USA. I 1950- og 1960-årene ledet han den ikkevoldelige kampen for den svarte befolkningens likestilling i det amerikanske samfunnet. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1964. King ble drept ved et attentat i Memphis, Tennessee i 1968.

Martin Luther King ble teologisk kandidat i 1951, og tok doktorgrad ved Boston University i 1955. Han virket som baptistprest i Montgomery, Alabama, senere i fødebyen Atlanta, Georgia.

Sin første kjente innsats i kampen for de fargedes likestilling gjorde King i 1955 ved å organisere en bussboikott i Montgomery. Boikotten kom i gang etter at Rosa Parks i desember 1955 nektet å avgi sin plass på bussen til en hvit passasjer.

King var stifter og leder av organisasjonen Southern Christian Leadership Conference (fra 1957). I 1963 ledet han en omfattende kampanje mot rasediskriminering i Birmingham, Alabama, og var en av hovedorganisatorene av «Washington-marsjen» til støtte for borgerrettighetslovene. King, som flere ganger ble arrestert for sin deltagelse i borgerrettskampanjer, var i sin virksomhet sterkt påvirket av Gandhis lære om ikkevoldelige metoder.

I 1964 ble han tildelt Nobels fredspris, bare 35 år gammel. I de senere årene var Kings kampanje spesielt rettet mot fattigdommen, og han arbeidet for en sosialpolitikk som kunne avskaffe slumdistriktene i de amerikanske byene. Han rettet også skarp kritikk mot USAs politikk i Vietnam.

King ble myrdet 4. april 1968 da han oppholdt seg i Memphis, Tennessee, for å støtte en streik blant svarte renovasjonsarbeidere. James Earl Ray ble dømt for mordet, men det kom i 1990-årene frem opplysninger om at andre kunne stå bak drapet. Etter Kings død ble ledelsen av SCLC overtatt av hans venn og medarbeider Ralph Abernathy. Også hans enke Coretta Scott King (1927–2006) videreførte hans arbeid.

Martin Luther King var kjent som en fremragende taler, og talen han holdt i Washington D.C. til deltakerne under den store borgerrettsmarsjen i 1963 er blitt historisk. Gjennomgangstemaet i talen var «I have a dream…» («jeg har en drøm…»). På tross av at han aldri innehadde offentlige verv eller var leder for noen stor organisasjon eller noe parti, var han en av de betydeligste amerikanske politikere i perioden etter 1945. Han klarte å kombinere den tradisjonelle religiøsiteten blant de svarte i USA med ansvar for politisk handling, og han gav store grupper av afroamerikanere et nytt håp.

King maktet også å bygge bro mellom intellektuelle og liberale hvite og den nye generasjonen av svart ungdom, som fikk muligheter til college- og universitetsutdannelse. I løpet av sin korte politiske karriere maktet han å markere seg historisk, og hans fødselsdag 15. januar er fra 1986 offisiell høytidsdag i USA.

Av Kings bøker er fem utkommet på norsk: Det begynte i Montgomery (1964), Broen heter kjærlighet (1964), Hvorfor vi ikke kan vente (1964), Hva nå? (1967) og Siste appell (1968).

  • Abrams, Irwin: The Nobel Peace Prize [...], centennial ed., 2001, Finn boken
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. mai 2012 skrev andreas helland

det står:

DØD

1968.0.0

FØDT

1929.0.0

OGSÅ KJENT SOM jr.

men det bør stå:

FØDT

15.1.1929

DØD

4.4.1968

OGSÅ KJENT SOM jr.

31. mai 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,

Takk for innspill. Her er vi helt enige med deg. Feltene er dessverre blitt byttet om på i forbindelse med at vi fikk nye nettsider, men vi vil snart endre dem tilbake igjen.Beste hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.