Martin Luther King

Faktaboks

Martin Luther King
jr.
Født
15. januar 1929
Død
4. april 1968
Fødested
Atlanta, Georgia, USA
Dødssted
Memphis, Tennessee, USA

Martin Luther King vinker til en folkemengde fra trappene til Lincolnmonumentet (Lincoln Memorial) i Washington D.C. Bildet er tatt 28. august 1963 da King holdt sin berømte tale «Jeg har en drøm» under Washington-marsjen til støtte for borgerrettighetslovene.

Martin Luther King av . Falt i det fri (Public domain)

Martin Luther King i 1964.

av . Begrenset gjenbruk

Martin Luther King

av . Begrenset gjenbruk

Martin Luther King jr. (1929–1968), prest og borgerrettsforkjemper fra USA. I 1950- og 1960-årene ledet han den ikkevoldelige kampen for den svarte befolkningens likestilling i det amerikanske samfunnet. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1964. King ble drept ved et attentat i Memphis, Tennessee i 1968.

Martin Luther King ble teologisk kandidat i 1951, og tok doktorgrad ved Boston University i 1955. Han virket som baptistprest i Montgomery, Alabama, senere i fødebyen Atlanta, Georgia.

Politisk virke

Sin første kjente innsats i kampen for de fargedes likestilling gjorde King i 1955 ved å organisere en bussboikott i Montgomery. Boikotten kom i gang etter at Rosa Parks i desember 1955 nektet å avgi sin plass på bussen til en hvit passasjer.

King var stifter og leder av organisasjonen Southern Christian Leadership Conference (fra 1957). I 1963 ledet han en omfattende kampanje mot rasediskriminering i Birmingham, Alabama, og var en av hovedorganisatorene av «Washington-marsjen» til støtte for borgerrettighetslovene. King, som flere ganger ble arrestert for sin deltagelse i borgerrettskampanjer, var i sin virksomhet sterkt påvirket av Gandhis lære om ikkevoldelige metoder.

I 1964 ble han tildelt Nobels fredspris, bare 35 år gammel. I de senere årene var Kings kampanje spesielt rettet mot fattigdommen, og han arbeidet for en sosialpolitikk som kunne avskaffe slumdistriktene i de amerikanske byene. Han rettet også skarp kritikk mot USAs politikk i Vietnam.

Drapet på King

King ble myrdet 4. april 1968 da han oppholdt seg i Memphis, Tennessee, for å støtte en streik blant svarte renovasjonsarbeidere. James Earl Ray ble dømt for mordet, men det kom i 1990-årene frem opplysninger om at andre kunne stå bak drapet. Etter Kings død ble ledelsen av SCLC overtatt av hans venn og medarbeider Ralph Abernathy. Også hans enke Coretta Scott King (1927–2006) videreførte hans arbeid.

Betydning

Martin Luther King var kjent som en fremragende taler, og talen han holdt i Washington D.C. til deltakerne under den store borgerrettsmarsjen i 1963 er blitt historisk. Gjennomgangstemaet i talen var «I have a dream…» («jeg har en drøm…»). På tross av at han aldri innehadde offentlige verv eller var leder for noen stor organisasjon eller noe parti, var han en av de betydeligste amerikanske politikere i perioden etter 1945. Han klarte å kombinere den tradisjonelle religiøsiteten blant de svarte i USA med ansvar for politisk handling, og han gav store grupper av afroamerikanere et nytt håp.

King maktet også å bygge bro mellom intellektuelle og liberale hvite og den nye generasjonen av svart ungdom, som fikk muligheter til college- og universitetsutdannelse. I løpet av sin korte politiske karriere maktet han å markere seg historisk, og hans fødselsdag 15. januar er fra 1986 offisiell høytidsdag i USA.

Av Kings bøker er fem utkommet på norsk: Det begynte i Montgomery (1964), Broen heter kjærlighet (1964), Hvorfor vi ikke kan vente (1964), Hva nå? (1967) og Siste appell (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Abrams, Irwin: The Nobel Peace Prize [...], centennial ed., 2001, Finn boken
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, Finn boken

Kommentarer (2)

skrev andreas helland

det står:DØD1968.0.0FØDT1929.0.0OGSÅ KJENT SOM jr.men det bør stå:FØDT15.1.1929DØD4.4.1968OGSÅ KJENT SOM jr.

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for innspill. Her er vi helt enige med deg. Feltene er dessverre blitt byttet om på i forbindelse med at vi fikk nye nettsider, men vi vil snart endre dem tilbake igjen.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg