Christian Science

Christian Science er et religiøst samfunn med amerikansk protestantisk opprinnelse.

Faktaboks

Uttale
krˈistjən sˈaiəns
Også kjent som

Kristen Vitenskap

Bakgrunn

Christian Science ble grunnlagt i 1879 av Mary Baker Eddy (1821–1910). På sin søken etter helbredelse for sine psykiske og fysiske plager ble hun overbevist om at disse hadde en mental opprinnelse, og at dette gjaldt all sykdom. Dette førte til en ny tolkning av Det nye testamentet.

Lære

Baker Eddy betraktet sin nye innsikt som kristen vitenskap; det vil si «den vitenskap som ligger til grunn for kristendommen». Ifølge Baker Eddys overbevisning har alt ondt sin opprinnelse i et sinn som oppfatter virkeligheten bare gjennom de fysiske sanser og derfor er fremmed for Gud. Forståelse av den sanne virkelighet slik den er skapt av Gud, vil kunne tilintetgjøre ikke bare synd, men også sykdom, og i siste instans døden. Mennesket er egentlig en åndelig skapning, i virkeligheten finnes ikke materien annet enn som en illusjon. Slik forståelse oppnås blant annet gjennom bønn og bibellesning,

Utbredelse

Den første Christian Science-menigheten ble grunnlagt i Boston i 1879. Til tross for sterk motstand fra etablerte kirker, vokste Christian bevegelsen raskt. På verdensbasis har bevegelsen nå cirka 350 000–400 000 medlemmer fordelt på cirka 3500 grupper i rundt 60 land. I Norge finnes det cirka 100 tilhengere.

Christian Science har leseværelse eller kirke i de fleste storbyer over hele verden har, i Oslo siden 1904. Kirken i Oslo ble anerkjent av moderkirken i Boston 1927, og en ny kirke ble innviet i 1952. Bevegelsen har vært i Bergen siden 1931. Den kjente dagsavisen i Boston Christian Science Monitor utgis av kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eddy, Mary Baker: Kunnskap og helse [...], 1931
  • Eddy, Mary Baker Science and Health, With Key to the Scriptures (1875, reviderte utgaver 1891 og 1907).
  • Molland, Einar: Kristenhetens kirker og trossamfunn, 1976 (kap. 22), isbn 82-05-08747-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg