Kristen Vitenskap, religiøst samfunn av amerikansk protestantisk opprinnelse. Grunnlagt i 1879 av Mary Baker Eddy (1821–1910). På sin søken etter helbredelse for sine psykiske og fysiske plager ble hun overbevist om at disse hadde en mental opprinnelse, og at dette gjaldt all sykdom. Dette førte til en ny tolkning av Det nye testamente.

Hun betraktet sin nye innsikt som kristen vitenskap; dvs. «den vitenskap som ligger til grunn for kristendommen»: Alt ondt har sin opprinnelse i et sinn som oppfatter virkeligheten bare gjennom de fysiske sanser og derfor er fremmed for Gud. Forståelse av den sanne virkelighet slik den er skapt av Gud, vil kunne tilintetgjøre ikke bare synd, men også sykdom, og i siste instans døden. Mennesket er egentlig en åndelig skapning, i virkeligheten finnes ikke materien annet enn som en illusjon. Slik forståelse oppnås bl.a. gjennom bønn og bibellesning, med støtte i M. B. Eddys bok Science and Health, With Key to the Scriptures (1875, reviderte utgaver 1891 og 1907).

Til tross for sterk motstand fra etablerte kirker, vokste Christian Science-bevegelsen raskt etter at den første menigheten var grunnlagt i Boston i 1879. På verdensbasis har bevegelsen nå ca. 350 000–400 000 medlemmer fordelt på ca. 3500 grupper i rundt 60 land. I Norge finnes det ca. 100 tilhengere. De fleste storbyer over hele verden har leseværelse eller kirke, Oslo siden 1904 (anerkjent av moderkirken i Boston 1927; ny kirke innviet 1952), Bergen siden 1931. Den kjente dagsavisen i Boston Christian Science Monitor utgis av kirken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.