Christian Science

Artikkelstart

Christian Science er et kristent samfunn som legger stor vekt på helbredelse gjennom bønn. Det har amerikansk protestantisk opprinnelse.

Faktaboks

Uttale
krˈistjən sˈaiəns
Også kjent som

Kristen Vitenskap

Bakgrunn

Christian Science ble grunnlagt i 1879 av Mary Baker Eddy (1821–1910). På sin søken etter helbredelse for sine psykiske og fysiske plager ble hun overbevist om at disse hadde en mental opprinnelse, og at dette gjaldt all sykdom. Dette førte til at hun tolket Det nye testamentet på en ny måte.

Lære

Christian Science legger vekt på bønn og helbredelse gjennom bønn. Dette har gjort at de tar avstand fra nesten all vanlig medisinsk behandling, da helbredelsen vil skje gjennom bønn og Guds miskunn. Baker Eddy var overbevist om at alt ondt har sin opprinnelse i et sinn som bare oppfatter og lever gjennom de fysiske sansene. Et slikt menneske er derfor fremmed for Gud. I Christian Science lære vil en rett forståelse av den sanne virkelighet, slik den er skapt av Gud, kunne tilintetgjøre både synd, sykdom, og i siste instans døden. De lærer at mennesket egentlig er en åndelig skapning og at materien ikke finnes annet enn som en illusjon. En forståelse om dette kan blant oppnås annet gjennom bønn og bibellesning,

Utbredelse

Den første Christian Science-menigheten ble grunnlagt i Boston i 1879. Til tross for sterk motstand fra etablerte kirker, vokste Christian bevegelsen raskt, men har senere gått mye tilbake i oppslutning.

Christian Science har leseværelse eller kirke i de fleste storbyer over hele verden. I Oslo har det vært en Christian Science-menighet siden 1904. Kirken i Oslo ble anerkjent av moderkirken i Boston 1927, og en ny kirke ble innviet i 1952. Bevegelsen har vært i Bergen siden 1931.

Den kjente dagsavisen i Boston Christian Science Monitor utgis av kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eddy, Mary Baker: Kunnskap og helse [...], 1931
  • Eddy, Mary Baker Science and Health, With Key to the Scriptures (1875, reviderte utgaver 1891 og 1907).
  • Molland, Einar: Kristenhetens kirker og trossamfunn, 1976 (kap. 22), isbn 82-05-08747-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg