Okkultisme, et bredt spekter av teknikker i vestlig tradisjon som bygger på tanken om at verden styres av usynlige krefter som kan manipuleres ut fra prinsippet om skjulte analogier (korrespondanser) mellom alle elementer i universet, også mennesket. I vid forstand kan okkultisme sies å betegne magiske og teosofiske forestillinger og teknikker knyttet til nyplatonisme, hermetisk filosofi og alkymi helt fra senantikken, over middelalderen og renessansen til i dag. Kabbala, astrologi og magi inngår også i denne tradisjonen. En representant for en eksperimentelt orientert okkultisme i renessansen er Paracelsus.

Se også moderne okkultisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. november 2009 skrev Svein Askheim

Okkultisme har fått fokus i ulike moderne kulturer spesielt gjennom ulike New Age-bevegelser. Disse kulturer har antagelig røtter tilbake til shamanisme i tillegg til de filosofiske retninger som er nevnt i artikkelen.

17. februar 2012 skrev Kristin Gjerpe

Et bredt spekter av teknikker i vestlig tradisjon? Teknikker? Dette kan da ikke stemme. Artikkelen er mangelfull, eksemplene virker tilfeldig valgt, og det er dessverre svært vanskelig å se hvordan den skal kunne konkurrerer med den mye mer utfyllende (men fremdeles ikke fullstendige, så klart) wikipedia-artikkelen http://en.wikipedia.org/wiki/Occult

Nå med så mye nyreligiøsitet og New Age er det virkelig maktpåliggende at Store norske bidrar med grundig historisk kunnskap, begrepsavklaringer og et nyansert bilde av historisk komplekse strømninger som feks den mangefasetterte okkultistiske impulsen i vår tanke- og mentalitetshistorie. Det er uforståelig at fagansvarlig har latt dette slippe gjennom, men det er kanskje ikke ferdigskrevet/revidert ennå? Lykke til med det videre arbeidet! Mvh (med)forfatter av innledningen til den norske utgaven av F. Yates' Giordano Bruno and the Hermetic tradition (på norsk: Modernitetens okkulte inspirasjon), Pax 2001.

18. februar 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Kristin. Takk for innspill. Det synes å være noen misforståelser som kan være greit å få ryddet av veien her.

1) Vi tar ikke mål av oss å konkurrere med engelsk Wikipedia, med dens over 100 000 aktive skribenter. Vi ser heller ikke på vårt konsept som rivaliserende på noen som helst måte med Wikipedia.

2) Store norske leksikon (eller Wikipedia, for den saks skyld) etterstreber ikke å være en komplett informasjonskilde om noe emne. Vi ønsker derimot å gi korte, pedagogiske gjennomganger av en rekke ulike temaer, og hjelpe folk til å sette seg inn i problemstillinger de ikke kjenner godt fra før.

3) Leksikonet har ingen skrivende redaksjon, og er (på samme måte som Wikipedia) avhengig av at fagfolk som deg kan bidra med informasjon og emner de har kunnskap om. Som du ser har ikke denne artikkelen noen fagansvarlig, men synes du at den ikke lykkes i å formidle hva okkultisme er på en kort, pedagogisk måte, står du fritt til å sende endringsforslag eller føye til teksten ved å bruke 'foreslå endring'-knappen til høyre.

Med vennlig hilsen,

Georg Kjøll
Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.