11.sep

11. september. Ruten til flyene involvert i terroraksjonen.

Av /Store norske leksikon ※.
11.sep

11. september. Om morgenen 11. september 2001 krasjet to fly av typen Boeing 767 inn i hvert sitt tårn i World Trade Center i New York. Bildet er tatt i det dramatiske øyeblikket like etter at det andre flyet traff det søndre tårnet klokken 0903. Det var antakelig omkring 30 000 mennesker i de to tårnene under terroraksjonen. Flyene traff mellom 79. og 95. etasje (nordre tårn) og mellom 63. og 78. etasje (søndre tårn), og de fleste som befant seg herfra og oppover var hjelpeløst fortapt i brannene som oppstod. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

11. september. Opprydding etter terrorangrepet på World Trade Center.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Skjermbilde fra nyhetssending
TV-bilde 11. september 2001 som viser hvordan skyer av røyk og støv sprer seg over New York når det andre tårnet i World Trade Center kollapser.
Skjermbilde fra nyhetssending
OFF/EPA/Scanpix.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Terrorangrepet i USA 11. september 2001 er det mest omfattende terrorangrepet som har skjedd på amerikansk jord. I alt ble nesten 3000 mennesker drept, de fleste da to fly kjørte inn i World Trade Center i New York. Terrorangrepet fikk betydelige konsekvenser både i USA og globalt og blir ofte omtalt metonymisk som 11. september eller det engelske 9/11.

Faktaboks

Også kjent som

11. september; 9/11

Terrorangrepet

Om morgenen 11. september 2001 lokal tid ble i alt fire passasjerfly kapret av 19 selvmordsaksjonister fra al-Qaida og brukt som bomber. To av flyene tok av fra Boston, ett fra Newark og ett fra Dulles i Virginia, like utenfor Washington D.C.

To av flyene rammet hvert sitt tårn i World Trade CenterManhattan i New York. De to skyskraperne, ofte benevnt «tvillingtårnene», kollapset etter noe over en time. De fleste som befant seg i etasjene under flyenes innslagspunkt hadde da rukket å komme seg i sikkerhet. Mer enn 400 brann- og politifolk som hadde rykket ut til åstedet, var blant de drepte.

Fallende materialer og brann forårsaket omfattende skader på bygninger i et større område. En 47 etasjer høy bygning, World Trade Center 7, som ikke ble truffet av flyene, raste sammen flere timer senere som følge av brann.

Det tredje flyet ble styrt ned i USAs forsvarsdepartementsbygning Pentagon, og det fjerde styrtet i Pennsylvania før det nådde sitt mål (antakelig Det hvite hus eller Kongressen). En offentlig undersøkelseskommisjon konkluderte med at kaprerne styrtet det fjerde flyet for å unngå at angripende passasjerer skulle overta kontrollen.

Terrorangrepet ble dekket direkte på fjernsyn etter at det første flyet hadde styrtet i World Trade Center, og ble dermed kjent over hele verden straks det var et faktum.

Ifølge det nasjonale minnesenteret for 11. september, mistet 2753 mennesker livet i New York, 184 i Pentagon og 40 i flystyrten i Pennsylvania. Samtlige om bord i flyene, herunder de 19 terroristene, ble drept. De døde kom fra 93 land.

Globale følger

Hendelsene 11. september fikk store globale konsekvenser. De var den direkte årsaken til angrepet på Afghanistan i oktober 2001, som førte til at det første Taliban-regimet (1996–2001) falt. De førte også til at kampen mot internasjonal terror ble intensivert og til skjerpede sikkerhets- og overvåkingslover i mange land. I tillegg medvirket de til USAs beslutning om å angripe Irak i 2003.

USAs utenlandsetterretning samarbeidet med landets væpnede styrker om å pågripe mistenkte medlemmer av al-Qaida, både i Afghanistan og andre steder i verden. Flere hundre mistenkte ble fengslet uten rettergang og satt i en fangeleir på USAs militærbase i Guantánamo Bay på Cuba.

Den antatte hovedmannen bak angrepet, Osama bin Laden, ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan i 2011.

Følger i USA

World Trade Center Memorial
Minnesmerket på Ground Zero ble innviet ved markeringen ti år etter terrorangrepet 11. september 2001.
World Trade Center Memorial
Av /Shutterstock.

For å kartlegge hendelsene 11. september 2001 og myndighetenes håndtering av dem, nedsatte Kongressen en uavhengig, tverrpolitisk sammensatt undersøkelseskommisjon, som i 2004 leverte sin rapport og gav en rekke anbefalinger for fremtidig beredskapsarbeid.

I USA oppstod i tiden etter angrepet en sterk, men forbigående, nasjonal følelse av samhørighet; her bidro også New Yorks daværende borgermester Rudy Giuliani. USAs flagg fikk en særlig betydning som samlende symbol, med utstrakt bruk av jakkemerker og utallige hus med store flagg hengende fra vinduer og terrasser. Denne symbolbruken ble med tiden vanligere å opprettholde på den politiske høyresiden.

Angrepene satte dype spor i amerikansk politikk og samfunnsliv. USAs utenrikspolitikk ble dreiet mot det president George W. Bush kom til å kalle «krigen mot terror».

Åstedet i New York, fra tidlig omtalt som «ground zero», eller «nullpunktet», er senere omgjort til et omfattende, nasjonalt minnested med eget museum. I 2014 ble en ny skyskraper med navnet One World Trade Center åpnet like ved stedet der de opprinnelige tårnene stod.

I likhet med andre skjellsettende hendelser er angrepene blitt gjenstand for spekulasjoner om at myndighetene selv medvirket eller ikke har fortalt hele sannheten om hvem som stod bak. Spekulasjonene har til felles at de ikke er dokumentert på måter som ikke kan tilbakevises av allment tilgjengelig informasjon. De bærer for en stor del sedvanlige kjennetegn på konspirasjonsteorier.

11. september 2001 er ofte regnet som det første viktige tidsskillet i det 21. århundre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (11)

skrev Ranveig Husby

Hei! Eg skriver oppgåve om terrorangrepet, og lurer på om du kan si meg hovudgrunnane til at dei angrep USA? Sliter litt med å finne eit konkret svar.

svarte Harald Meling

Hei.
Jeg tillater meg å spørre hvordan oppgaven gikk?
Det er en stund siden, men spørsmålet ditt har høy relevans da det nå endelig, 18 år etter angrepet, muligens vil åpnes for den første etterforskningen av angrepene.
Vi vet at ingen kaprere var involvert, at Bin Laden så seg uskyldig, at mobilsamtaler fra flyene var forfalsket, og at helt andre temperaturer var tilstede i bygningene under og etter kollaps som brann og gravitasjonskrefter IKKE kan forklare.
Alt dette viser at en Kontrollert Nedrivning fant sted, og at evt flykollisjon umulig kan ha skyld i dette.
Jeg skriver til deg da jeg ikke vet om du fortsatt har interesse av emnet, men da en storjury i New York nå vil vurdere 57 beviser for bruk av eksplosiver så er kanskje dette av interesse?

https://www.ae911truth.org/grandjury

svarte Hallvard Notaker

Til trådstarter: Leksikonartikkelen inneholder ikke samme informasjon som svaret du har fått 9.5.2019. Det er fordi påstandene etter fagansvarlig for dette områdets oppfatning ikke er riktige.

skrev Hallvard Notaker

Hei, jeg vil anbefale deg å se nærmere på oppslagene om al-Qaida, jihadisme og krigen i Afghanistan. Om det finnes noe konkret svar, er jeg usikker på, for man kan se for seg både konkrete årsaker til at akkurat disse 19 personene var villige til en slik handling, og kanskje en annen til at al-Qaidas ledere hadde et slikt angrep som ledd i en bredere strategi, eller til at al-Qaida i det hele tatt eksisterte og lyktes i å bygge et nettverk. Lykke til med oppgaven!

skrev Pierre Rowland

Det er skrevet: "En 47 etasjer høy bygning, World Trade Center 7, som ikke ble truffet av flyene, raste sammen flere timer senere som følge av brann."

Dette er imidlertid grundig tilbakevist. Vi vet at WTC 7 ikke raste sammen som følge av brann.

Jeg viser til rapporten fra UAF med tittel "A Structural Reevaluation of the Collapse of World Trade Center 7", hvor det er konkludert at:
"The principal conclusion of our study is that fire did not cause the collapse of WTC 7 on 9/11, contrary to the conclusions of NIST and private engineering firms that studied the collapse. The secondary conclusion of our study is that the collapse of WTC 7 was a global failure involving the near-simultaneous failure of every column in the building."

Kilde: http://ine.uaf.edu/wtc7

Det er fint om artikkelen oppdateres slik at den innholder riktig informasjon.

PR.

svarte Pierre Rowland

Eller, det bør i hvert fall stå at hvorvidt WTC 7 raste sammen på grunn av brann er omstridt.

svarte Hallvard Notaker

Hei,

Som rent bygningsteknisk spørsmål er kollapsen mest for spesielt interesserte og mindre relevant i et allmennleksikon. Jeg er klar over at enkelte tillegger kollapsen en større betydning, og har derfor sett på lenken du sendte. Den viser til en rapport som er betalt av en aktivistorganisasjon som i lang tid har hevdet eller antydet at terrorangrepene var satt i scene av folk med skjulte hensikter og at WTC7 ble sprengt av dem i hemmelighet, på en eller annen måte i samarbeid med noen som samtidig kapret og styrtet fire jetfly andre steder og slik drepte 3000 mennesker. Det er selvsagt en påstand som krever sterkere belegg enn tvil om brann som årsak til en bygningskollaps i nærheten.

Forskningsrapporten er ikke publisert i en uavhengig kanal, men som en rapport fra forskernes egen institusjon tilbake til bestiller. Hovedforskeren har publisert en rekke ordinære forskningsartikler i uavhengige, vitenskapelige tidsskrifter, riktignok om andre temaer, men dersom funnene i rapporten står seg, vil han utvilsomt sørge for å få også dem publisert slik. I så fall må funnene tas med i ordinær vitenskapelig debatt. Inntil det, må denne rapporten finne seg i å bli trukket i tvil på linje med andre.

skrev Michelle Winge

Bør ikke artikkelen ligge under artikkelnavnet «Terrorangrepene i USA 11. september 2001», ettersom det var flere angrep, altså ikke bare ett? Jeg foreslår å flytte artikkelen.

svarte James Godbolt

Eg meiner ikkje det. Rett nok var det fire aksjonar retta mot ulike mål, men alle var utført av same gruppe og gjekk inn i ein overordna terroraksjon. Vanlegvis blir 11/9 sett på som ei hending, og etter mitt øyre passar bestemt eintal bra nettopp for å framheve betydninga av angrepet (angrepa). Det kan vere at terrorist attacks er meir vanleg på engelsk, men held fram med tittelen enn så lenge.

skrev Kristina Forsberg

Hei, ser at det nevnes i artikkel at det var Boeing 767 som ble brukt. Var det ikke 757? Flott artikkel.

svarte Ida Scott

Hei! Det ser ut til at du har rett. Så vidt jeg kan finne, ble det kapret to 757-fly og to 767-fly, men at det var de to sistnevnte som endte opp med å kræsje inn i World Trade Center (757-flyene endte opp andre steder). Jeg har retta opp dette i billedteksten. Takk for observasjon! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg