John F. Kennedy, amerikansk politiker (demokrat), USAs 35. president (1961–63), sønn av Joseph og Rose Kennedy, bror av Edward og Robert Kennedy. Han vokste opp i et velstående New England-miljø og ble utdannet ved Harvard-universitetet 1940. Utgav samme år Why England Slept (norsk overs. 1962 Men England sov). Tjenestegjorde i marinen 1941–45 og ble dekorert for tapperhet. Arbeidet så en kort tid som journalist inntil han ble innvalgt i kongressen fra hjemstaten Massachusetts 1946. Senator fra 1952. Under en rekonvalesens etter en flyulykke skrev han Profiles in Courage (1956), en essaysamling som brakte ham Pulitzerprisen 1957 og som bl.a. handlet om politikere som satte prinsipper foran karriere. Men som senator unnlot Kennedy selv å ta avstand fra sin kollega McCarthy. Han beholdt likevel et progressivt rykte. Kennedy tapte kampen om å bli Adlai Stevensons visepresidentkandidat 1956, men satset så sterkt på å vinne presidentembetet 1960. Ved valget seiret han knepent over sin republikanske motstander, visepresident R. Nixon. Kennedy er den yngste som er valgt til amerikansk president, og samtidig den første katolikk.

Som president innledet Kennedy en energisk reformpolitikk med vekt på like rettigheter for alle amerikanske borgere («New Frontier»), samtidig som han fastholdt USAs ansvar for verdensfreden med styrke. Denne fasthet førte til konfrontasjon med Sovjet under Cuba-krisen oktober 1962. Gjennom Fremskrittsalliansensatset han på utvidet samarbeid med landene i Latin-Amerika (unntatt Cuba). Kennedy lanserte et omfattende program for utvidet utenrikshandel, vedtatt av kongressen 1962 (Trade Expansion Act), men hadde i sin innenrikspolitikk større suksess som taler og inspirator enn som praktisk politiker.

Kennedy ble myrdet av en snikskytter 22. november 1963 under et besøk i Dallas, Texas. Han ble gravlagt på æreskirkegården Arlington utenfor hovedstaden Washington D.C. I årene etter sin død ble Kennedy regnet som en av de mest betydningsfulle presidenter i USA. Hans ungdommelige stil, hans veltalenhet og sjarm innebar en fornyelse av amerikansk politikk og samfunnsliv. Han og hans kone Jacqueline (se J. Onassis) var samtidens mest berømte par. Senere har bildet av ham blitt noe mer nyansert; det er bl.a. pekt på manglende resultater i innenrikspolitikken, hans anstrengte forhold til Kongressen og at hans privatliv muligens var noe mer frynsete enn samtiden fikk inntrykk av.

Kennedy-mordet ble umiddelbart gjenstand for en rekke ulike teorier og påstander som har fortsatt å oppta allmennheten etterpå. Avgjørende vekt ble tillagt den bredt oppnevnte offisielle granskingskommisjonen ledet av høyesterettsjustitiarius Earl Warren. Warren-kommisjonens rapport fra 1964 la mordansvaret på Lee Harvey Oswald (1939–63) alene. Oswald ble arrestert rett etter drapet, men nektet seg skyldig. Han ble 22. november 1963 skutt ned og drept for åpent kamera av nattklubbeieren Jack Ruby (1911–67) på Dallas' hovedpolitistasjon. Dødsdommen over Ruby (1964) ble ikke fullbyrdet idet Ruby døde av sykdom kort etterpå. Warren-kommisjonens rapport har siden blitt kritisert, men det har ikke kommet frem opplysninger som har kunnet verifisere en annen versjon. Kennedy-mordet har derfor fortsatt å være en gåte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.