John F. Kennedy var en amerikansk politiker for Det demokratiske partiet og USAs 35. president i 1961–1963.

Han var sønn av Joseph og Rose Kennedy, bror av Edward og Robert Kennedy og gift med Jacqueline Onassis. Ekteparet Kennedy fikk i alt fire barn Arabella (1956, dødfødt), Caroline Kennedy (født 1957), John Fitzgerald «John-John» Kennedy jr. (1960–1999) og Patrick Bouvier (født og død 1963).

Kennedy vokste opp i et velstående miljø i New England og ble utdannet ved Harvard University i 1940, samme år som han utga Why England Slept (norsk oversettelse i 1962, Men England sov). I perioden 1941–1945 tjenestegjorde han i marinen og ble dekorert for tapperhet. En kort tid arbeidet han så som journalist, inntil han ble innvalgt i kongressen fra hjemstaten Massachusetts i 1946. Han var senator fra 1952.

Under en rekonvalesens etter en flyulykke skrev han Profiles in Courage (1955), en essaysamling som brakte ham Pulitzerprisen i 1957 og som blant annet handlet om politikere som satte prinsipper foran karriere. Som senator unnlot Kennedy imidlertid selv å ta avstand fra sin kollega Joseph McCarthy. Han beholdt likevel et progressivt rykte.

Kennedy tapte kampen om å bli Adlai Stevensons visepresidentkandidat i 1956, men satset deretter sterkt på å vinne presidentembetet i 1960. Ved valget seiret han knepent over sin republikanske motstander, visepresident Richard Nixon. Kennedy er den yngste som er valgt til amerikansk president, og samtidig den første katolikk.

Som president innledet Kennedy en energisk reformpolitikk med vekt på like rettigheter for alle amerikanske borgere («New Frontier»), samtidig som han fastholdt USAs ansvar for verdensfreden med styrke. Denne fastheten førte til konfrontasjon med Sovjet under Cuba-krisen i oktober 1962. Gjennom Fremskrittsalliansen satset han på utvidet samarbeid med landene i Latin-Amerika (unntatt Cuba).

Kennedy lanserte et omfattende program for utvidet utenrikshandel (Trade Expansion Act) som ble vedtatt av kongressen i 1962, men han hadde i sin innenrikspolitikk større suksess som taler og inspirator enn som praktisk politiker.

Kennedy ble myrdet av en snikskytter 22. november 1963 under et besøk i Dallas, Texas. Han ble gravlagt på æreskirkegården Arlington utenfor hovedstaden Washington D.C.

I årene etter sin død ble Kennedy regnet som en av de mest betydningsfulle presidenter i USA. Hans ungdommelige stil, hans veltalenhet og sjarm innebar en fornyelse av amerikansk politikk og samfunnsliv. Han og hans kone, Jacqueline (Jackie), var samtidens mest berømte par. Senere har bildet av ham blitt noe mer nyansert; det er blant annet pekt på manglende resultater i innenrikspolitikken, hans anstrengte forhold til Kongressen og at hans privatliv muligens var noe mer frynsete enn samtiden fikk inntrykk av.

Kennedy-mordet ble umiddelbart gjenstand for en rekke ulike teorier og påstander som har fortsatt å oppta allmennheten etterpå. Avgjørende vekt ble tillagt den bredt oppnevnte offisielle granskingskommisjonen ledet av høyesterettsjustitiarius Earl Warren. Warren-kommisjonens rapport fra 1964 la mordansvaret på Lee Harvey Oswald (1939–1963) alene. Oswald ble arrestert rett etter drapet, men nektet seg skyldig. Han ble 24. november 1963 skutt ned og drept for åpent kamera av nattklubbeieren Jack Ruby (1911–1967) på Dallas' hovedpolitistasjon. Dødsdommen over Ruby i 1964 ble ikke fullbyrdet, idet Ruby døde av sykdom kort tid etterpå.

Warren-kommisjonens rapport har siden blitt kritisert, men det har ikke kommet frem opplysninger som har kunnet verifisere en annen versjon. Kennedy-mordet har derfor fortsatt å være en gåte.

  • Sorensen, Theodore C.: Kennedy, 1966
  • Schlesinger, Arthur M., Jr.: De tusen dagene : Boken om John F. Kennedy, 1966

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.