Hellighetsbevegelsen var en kirkelig fornyelsesbevegelse mot slutten av 1800-tallet, som særlig fikk innflytelse i Nord-Amerika og Storbritannia.

Bevegelsen utviklet seg fra John Wesleys og metodismens lære om «fullstendig helliggjørelse» (engels entire sanctification) til en lære om «syndfri fullkommenhet» og utryddelse av menneskets syndige natur.

Keswick-bevegelsen er en mer moderat retning. I Keswick i Nord-England ble det fra 1875 holdt konferanser med flere tusen deltagere hvert år. Her talte man om et «høyere liv» (engels higher life) med en erfaring av «Åndens fylde» som skulle gi kristne kraft til å seire over synd og fristelser.

Hellighetsbevegelsen ble en forløper for pinsebevegelsen som i sin første fase overtok læren om en særlig hellighetserfaring som betingelse for åndsdåp og tungetale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg