Fisk Jubilee Singers
Fisk Jubilee Singers ble stiftet i 1871 ved Fisk University i Nashville, Tenessee. Koret fikk stor betydning for utbredelsen av spirituals.

Spirituals er religiøse sanger skapt og sunget av afrikansk-amerikanere i USA i slavetiden og senere.

Faktaboks

Uttale
spˈiritjuəlz
Også kjent som

negro spirituals

Form og innhold

Mahalia Jackson
Mahalia Jackson var en av de fremste utøverne av spirituals og gospel. Concertgebouw Amsterdam, 1961.
Av .

Spirituals er folkemusikk, uten kjent komponist eller tekstforfatter. Tekstene bygger på bibelske motiver, særlig fra jødenes lidelser slik de skildres i Det gamle testamentet. Det er en utbredt bruk av metaforer og bilder. Å dø og komme til himmelen kan omtales som å krysse elva Jordan, å reise til Sions berg eller å bli hentet av engler i en chariot, en vogn med to hjul trukket av hester. Noen tekster har dobbel bunn: de dreier seg ikke bare om det kristne håp, men like mye håpet om å unnslippe slaveri og ufrihet i dette livet.

Melodiene og sangstilen har til dels afrikanske røtter med synkoperte rytmer, blåtoner og vekselsang mellom en solist som improviserer, og en gruppe som gjentar et fast omkved. Opprinnelig ble spirituals framført enstemt, mens de i dag ofte formidles som flerstemte korarrangementer.

Historie

Spirituals utviklet seg blant slaverplantasjene i USA. Den første publikasjonen av spirituals var Slave Songs of the United States, utgitt i 1867. Koret Fisk Jubilee Singers, stiftet i 1871, fikk stor betydning for utbredelsen av spirituals.

Gospelmusikken, som vokste fram i amerikanske vekkelsesbevegelser og menigheter tidlig på 1900-tallet, har et nært slektskap med spirituals. En del spirituals ble i 1950- og 1960-årene tatt i bruk som protestsanger blant borgerrettsforkjempere i USA. Senere er spirituals blitt brukt i mange ulike sammenhenger, både i USA og internasjonalt, fra Norsk Koralbok til popmusikk-innspillinger.

Kjente spirituals

Spiritual
Sometimes I feel like a motherless child. Spiritual arrangert for damekor og piano. 1919.
Library of Congress, Music Division..

Noen kjente spirituals er Swing Low Sweet Chariot, Deep River, Go Down Moses, Sometimes I Feel Like A Motherless Child og Nobody Knows the Trouble I've Seen, som er innspilt av blant andre Louis Armstrong, Mahalia Jackson, Paul Robeson og Sam Cooke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Allen, W. F., Ware, C. P. & Garrison, L. M. (2011 [1867]). Slave Songs of the United States (1st edition). Chapel Hill: The University of North Carolina Press. Tilgjengelig fra: https://doi.org/10.5149/9780807869505_allen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg