spirituals

Sometimes I feel like a motherless child. Spiritual arrangert for damekor og piano. 1919.
Library of Congress, Music Division..
Mahalia Jackson var en av de fremste utøverne av spirituals og gospel. Concertgebouw Amsterdam, 1961.
Av .

Artikkelstart

Spirituals er religiøse sanger skapt og sunget av afrikansk-amerikanere i USA i slavetiden og senere.

Faktaboks

Uttale
spˈiritjuəlz
Etymologi
engelsk
Også kjent som

negro spirituals

Tekstene bygger på bibelske motiver, især fra jødefolkets lidelser slik de skildres i Det gamle testamentet. Noen tekster har dobbel bunn; de dreier seg ikke bare om det kristne håp, men like mye håpet om å unnslippe slaveri og ufrihet i dette livet. Melodiene og sangstilen har i første rekke afrikanske røtter med synkoperte rytmer, blåtoner og veksling mellom solist som improviserer, og gruppe som gjentar et fast omkved. Opprinnelig ble spirituals framført enstemt, mens de i dag ofte formidles som flerstemte korarrangementer.

De første spirituals ble nedskrevet i 1860-årene. Gospelmusikken, som vokste fram i amerikanske vekkelsesbevegelser på slutten av 1800-tallet, har et nært slektskap med spirituals. En del spirituals ble i 1950- og 1960-årene tatt i bruk som protestsanger blant borgerrettsforkjempere i USA. Senere er spirituals blitt brukt i mange ulike sammenhenger, både i USA og internasjonalt, fra Norsk Koralbok til popmusikk-innspillinger.

Noen kjente spirituals er Swing Low Sweet Chariot, Deep River, Go Down Moses, Sometimes I Feel Like A Motherless Child og Nobody Knows the Trouble I've Seen, som er innspilt av blant andre Louis Armstrong, Mahalia Jackson, Paul Robeson og Sam Cooke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg