spirituals

Spirituals er religiøse sanger skapt og sunget av afrikansk-amerikanere i USA i slavetiden og senere.

Faktaboks

Uttale
spˈiritjuəlz
Etymologi
Også kjent som

negro spirituals

Tekstene bygger på bibelske motiver, især fra jødefolkets lidelser slik de skildres i Det gamle testamentet. Noen tekster har dobbel bunn; de dreier seg ikke bare om det kristne håp, men like mye håpet om å unnslippe slaveri og ufrihet i dette livet. Melodiene og sangstilen har i første rekke afrikanske røtter med synkoperte rytmer, blåtoner og veksling mellom solist som improviserer og gruppe som gjentar et fast, rytmisk omkved. De opprinnelige spirituals ble framført enstemt, mens de i dag ofte formidles som flerstemte korarrangementer.

De første spirituals ble nedskrevet i 1860-årene. En del av dem ble i 1950- og 1960-årene tatt i bruk som kampsanger blant borgerrettsforkjempere i USA. Senere er spirituals blitt brukt i mange ulike sammenhenger, både i USA og internasjonalt, fra Norsk Koralbok til popmusikk-innspillinger.

Kjente spirituals er «Swing Low, Sweet Chariot», «Deep River», «Go Down, Moses», «Sometimes I Feel Like A Motherless Child» og «Nobody Knows the Trouble I've Seen» som blant annet finnes på utgivelser med Louis Armstrong.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg