Hare Krishna (ISCON)
Hare Krishna-tilhengere under en festival i Storbritannia i 2022.
Hare Krishna (ISCON)
Av /Shutterstock/NTB.

Hare Krishna er en vanlig betegnelse på en hinduisk bevegelse innen gaudiya-vishnuismen som har fått global utbredelse. Egentlig heter den International Society for Krishna Consciousness (ISKCON). Hare Krishna er de første ordene i et mantra som uttrykker påkallelse og kjærlighet til Krishna.

Faktaboks

Også kjent som

Egentlig International Society for Krishna Consciousness, ISKCON

Bevegelsen har anslagsvis ti millioner tilhengere på verdensbasis. Den er etablert i de fleste land i Europa og har tilhengere i en rekke andre land i verden. Hare Krishna-bevegelsen i Norge hadde 1531 registrerte medlemmer i 2021

Historie

Hare Krishna-bevegelsens grunnlegger Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

.

Hare Krishna-bevegelsen ble grunnlagt i New York i juli 1966 av guruen A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (Abhay Charan De, 1896–1977). Han var født i Kolkata og utdannet på Scottish Church College der. Han var gift og hadde barn og drev en apotekerforretning, men ble en asket i 1959 og forfattet og oversatte deretter et stort antall bøker. The Bhaktivedanta Book Trust ble etablert i 1972 for å utgi bøkene hans. Han var de siste ti årene av sitt liv en omreisende munk med internasjonal suksess.

Bevegelsen har bygget kostbare templer og etablert store klosterinstitusjoner flere steder i India, særlig på hellige steder forbundet med livet til grunnleggeren av gaudiya-vishnuismen, Chaitanya (1486–1534).

I dag har bevegelsen tilhengere hovedsakelig i India, USA og Europa, men også Afrika. Støtte og oppmerksomhet fra kjente mediepersonligheter som George Harrison (1943–2001) har betydd mye. Bevegelsen har over 60 templer i Vest-Europa og har siden midten av 1990-årene ekspandert sterkt i Øst-Europa.

I Norge har bevegelsen siden 1992 drevet restauranten Krishna's Cuisine på Majorstua i Oslo, og de har tempel på Ensjø i Oslo og i Lille Øvregate 14 i Bergen med ukentlige søndagsfester.

Tro og religiøst liv

Bhagavadgita

Bhagavadgita er en viktig hellig tekst i Hare Krishna (ISKCON).

Bhagavadgita
Av .

Hare Krishna er en bhakti-bevegelse. Det vil si at den fremmer et personlig gudsforhold preget av kjærlig hengivenhet fra tilbederens side. I Hare Krishna er det Krishna og Radha som tilbes.

Det legges vekt på ny-ortodoks hinduisk vaishnava-livsførsel. Medlemmene avholder seg fra kjøtt, fisk, egg og nytelsesmidler som rusmidler, kaffe og te. De pålegges å være restriktive når det gjelder sex, og bør bare være seksuelt aktive for å få barn. De følger en fast dagsrytme med mantra-resitering. Musikk er en sentral del av bevegelsen.

Bhagavatapurana og Bhagavadgita er viktige hellige skrifter, særlig i grunnleggeren Prabhupadas oversettelse med hans forklaringer og kommentarer. Bevegelsen betrakter Bhagavatapurana som en åpenbart og ufeilbarlig tekst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Eivind Sehested Zakariassen

Lenken til ISKCON fungerer ikke. Ny adresse er http://www.iskcon.org/ Lenken til Hare Krishna-samfunnet i Norge går til Shri Chaitanya Saraswat Math-fellesskapet som er en gruppe som er (så vidt jeg vet) ganske nært tilknyttet ISKCON (gjennom bl.a. Prabhupada), og kan kanskje sies å være en del av en mer generell Krishna-bevegelse. Men denne artikkelen handler spesifikt om ISKCON. ISCON Norge har sine egne hjemmesider: https://harekrishna.no/ Synes for øvrig medlemstallet virker unaturlig høyt, men det har kanskje skjedd en del siden jeg studerte denne gruppen for nesten 20 år siden. Jeg ville gjettet på noen titalls aktive medlemmer. Hvis man ser på "Bli medlem"-lenken på hjemmesiden deres, dreier dette seg om gratis støttemedlemskap og sier lite om hvor mange aktive krishna-hengivne medlemmer de har.

svarte Knut A. Jacobsen

Hei Eivind, Takk for rettelsen. Medlemmer er antallet som ISKCON får økonomisk tilskudd for. Tallet for 2018 er enda høyere, 1332 medlemmer. Se https://www.regjeringen.no/contentassets/8e328011f0e541d99e0b6243387e38dd/antall-tilskuddstellende-medlemmer-i-tros-og-livssynssamfunn-2018.pdf.

svarte Eivind Sehested Zakariassen

Ja, jeg så det. Spørsmålet er bare om det ikke i noen tilfeller blir veldig misvisende å bruke disse tallene. Det blir veldig feil å si at det er mer enn dobbelt så mange Hare Krishnaer som jøder i Norge, for eksempel. Men dette med å måle antall tilhengere/medlemmer er vel generelt problem.

svarte Knut A. Jacobsen

Tallene er ikke misvisende, men som alle tall, må de tolkes. Dette er medlemmer som aktivt har meldt seg inn, som ikke kan være medlem av noe annet trossamfunn, og som ISKCON rapporterer inn til Brønnøysundregistrene. Religioner er forskjellige, og det er også ulike grader av tilhørighet, engasjement og misjonsiver, og ulike motiver for å melde seg inn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg