Esalen Institute er et alternativt kurssenter i Big Sur på Monterey-halvøya i California. Esalen Institute har vært et viktig knutepunkt i den amerikanske og internasjonale alternativbevegelsen. Senteret er særlig kjent for å fremme alternative metoder for å utforske «menneskets potensial». Senteret ble grunnlagt av Michael Murphy i 1962.

Faktaboks

Uttale
esəlˈi:n ˈinstitju:t

I 1960-årene ble instituttet et møtested for kjente tenkere innenfor alternativbevegelsen. Aldous Huxley spilte en avgjørende rolle som inspirator med sine østlig-inspirerte tanker om the human potential ('det menneskelige potensial'). Det ble arrangert kurs og konferanser med ledende skikkelser innen datidens humanistiske psykologi (Abraham Maslow, Carl Rogers, Rollo May, Burrhus F. Skinner), antropologi (Gregory Bateson) og teologi (Paul Tillich).

En viktig visjon innenfor den såkalte Human Potential Movement er å frigjøre potensialet som man mener ligger bundet i mennesket. Ved å utforske sinnet ville man utvikle menneskets bevissthet. Til dette brukte man blant annet hallusinogene stoffer, sensitivitetstrening. Østlige religioner og mystikk var også viktige inspirasjonskilder for syntesen mellom vitenskap og åndelighet som Human Potential Movement mente å representere.

Esalen Institute har vært et viktig knutepunkt i New Age-bevegelsen. Tankene fra Esalen ble popularisert og dyrket ved selvutviklingssentra som blomstret opp i hele den vestlige verden i 1960- og 1970-årene. Instituttet drives i dag som et retreat-senter hvor ulike arrangører holder foredrag og kurs med fokus på åndelighet og selvutvikling. Senteret rommer hotellfasiliteter, varme kilder, en grønnsakshage, bokhandel og et kunstverksted.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg