Esalen Institute

Esalen Institute er et kurssenter i Big Sur på Monterey-halvøya i California, grunnlagt av Michael Murphy i 1962 for å finne alternative løsninger på det moderne menneskets krise.

Faktaboks

Uttale
esəlˈi:n ˈinstitju:t

I 1960-årene ble instituttet et møtested for noen av verdens fremste intellektuelle. Aldous Huxley spilte en avgjørende rolle som inspirator med sine østlig-inspirerte tanker om the human potential ('det menneskelige potensial'). Det ble arrangert kurs og konferanser med ledende skikkelser innen datidens humanistiske psykologi (Abraham Maslow, Carl Rogers, R. May, B. F. Skinner), antropologi (Gregory Bateson) og teologi (Paul Tillich).

Visjonen var å bryte ned barrierer mellom psykologi og religion, mellom øst og vest, mellom hvit og svart, og å frigjøre de potensialer som er bundet i mennesket. Ved å utforske sinnet ville man gi mennesket en ny bevissthet. Til dette brukte man blant annet hallusinogene stoffer, Østens mystikk og sensitivitetstrening.

Esalen Institute ble et startskudd til det som senere gikk under navnet New Age; tankene fra Esalen ble popularisert og dyrket ved selvutviklingssentre som blomstret opp i hele den vestlige verden i 1960- og 1970-årene. Instituttet ble etter hvert mer skeptisk til alle typer raske, mirakuløse metoder for selvutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg