Faktaboks

John Wesley
Uttale
wˈezli
Født
17. juni 1703, Epworth, England
Død
2. mars 1791, London
John Wesley

John Wesley

John Wesley
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

John Wesley var en britisk prest og grunnleggeren av metodismen.

Bakgrunn

Wesley ble student i Oxford i 1720, fellow ved Lincoln College i 1726 og presteviet i 1728. Året etter ble Wesley leder for en krets av religiøse studenter, kalt med økenavnene Holy Club eller Methodists.

I 1735 dro han til Amerika som misjonær og prest for kolonistene. Etter tilbakekomsten til England opplevde han i 1738 sammen med broren Charles Wesley et religiøst gjennombrudd og begynte året etter sammen med broren og George Whitefield å arrangere friluftsmøter som samlet store tilhørerskarer og førte til en stor vekkelse.

I 1741 førte en uenighet om kristen lære til brudd med George Whitefield; Wesley var motstander av den kalvinske læren om predestinasjonen og forkynte at Guds nåde gjaldt alle.

Metodistsamfunnet

Fra 1740 dannet Wesley et landsomfattende indremisjonsselskap, men formante tilhengerne å forbli innenfor den engelske statskirken. Presteskapets uvilje mot dem sammen med en sterk separatistisk tendens i bevegelsen førte likevel til at de organiserte seg som eget kirkesamfunn. Wesley selv tok de avgjørende skrittene da han i 1784 foretok ordinasjoner og samme år fikk metodistsamfunnet anerkjent som juridisk person.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg