Nation of Islam

En folkemengde med om lag 10 000 amerikanske muslimer applauderer Elijah Muhammad under et arrangement i Chicago i 1975.

Av /National Archives Catalog.
Malcolm X var en av Nation of Islams mest profilerte talsmenn før han brøt med bevegelsen i 1964. Malcolm X i Harlem, New York, 29. juni 1963.
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Nation of Islam, amerikansk islamsk bevegelse, stiftet i Detroit i 1930 av Wallace Fard Muhammed. Nation of Islam utviklet seg til å bli en kamporganisasjon for svarte amerikanere, og kom særlig i fokus under kampen for borgerrettigheter i 1960-årene. Bokseren Muhammad Ali er blant de mest kjente medlemmene av bevegelsen.

Faktaboks

Uttale
nˈeiʃən əv islˈa:m
Også kjent som
NOI, Black Muslims

Historikk

Elija Muhammad (egentlig Elija Poole) overtok som leder i 1934, og flyttet organisasjonen til Chicago. Nation of Islam utviklet seg til å bli en kamporganisasjon for svarte amerikanere preget av en streng moralsk og kulturell disiplin. Organisasjonen kom særlig i fokus under kampen for borgerrettigheter i 1960-årene. En profilert talsmann var Malcolm X inntil han 1964 brøt med Nation of Islam og gikk inn for en mer tradisjonell islamsk forkynnelse.

Sønnen til Elija Muhammad, Warith Deen Mohammed (egentlig Wallace Deen Muhammad), overtok som leder 1975. Organisasjonen orienterte seg sterkere mot det islamske fellesskapet og skiftet navn til American Muslim Mission, en utvikling som førte til at Louis Farrakhan gikk ut av organisasjonen og stiftet et nytt Nation of Islam.

Million Man March

I 1995 oppfordret Farrakhan til deltagelse i den såkalte Million Man March i Washington D.C. 16. oktober. Over 400 000 deltagere, hovedsaklig menn, tok her til orde for å styrke familien og afroamerikansk samhold. Marsjen regnes som en av de viktigste markeringene i moderne tid innen borgerrettsbevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Oda Blø

Hei, jeg ser det både finnes en artikkel ved navn Nation of Islam, og en ved navn Black Muslims. Dette er kanskje litt forvirrende.

svarte Mari Paus

Takk for ditt innspill! Vi har oppdatert dette nå.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg