Nation of Islam, amerikansk islamsk bevegelse, stiftet i Detroit i 1930 av Wallace Fard Muhammed. Nation of Islam utviklet seg til å bli en kamporganisasjon for svarte amerikanere, og kom særlig i fokus under kampen for borgerrettigheter i 1960-årene. Bokseren Muhammad Ali er blant de mest kjente medlemmene av bevegelsen.

Elija Muhammad (egentlig Elija Poole) overtok som leder i 1934, og flyttet organisasjonen til Chicago. Nation of Islam utviklet seg til å bli en kamporganisasjon for svarte amerikanere preget av en streng moralsk og kulturell disiplin. Organisasjonen kom særlig i fokus under kampen for borgerrettigheter i 1960-årene. En profilert talsmann var Malcolm X inntil han 1964 brøt med Nation of Islam og gikk inn for en mer tradisjonell islamsk forkynnelse.

Sønnen til Elija Muhammad, Warith Deen Mohammed (egentlig Wallace Deen Muhammad), overtok som leder 1975. Organisasjonen orienterte seg sterkere mot det islamske fellesskapet og skiftet navn til American Muslim Mission, en utvikling som førte til at Louis Farrakhan gikk ut av organisasjonen og stiftet et nytt Nation of Islam. 

I 1995 oppfordret Farrakhan til deltagelse i den såkalte Million Man March i Washington D.C. 16. oktober. Over 400 000 deltagere, hovedsaklig menn, tok her til orde for å styrke familien og afroamerikansk samhold. Marsjen regnes som en av de viktigste markeringene i moderne tid innen borgerrettsbevegelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. februar 2014 skrev Oda Blø

Hei, jeg ser det både finnes en artikkel ved navn Nation of Islam, og en ved navn Black Muslims. Dette er kanskje litt forvirrende.

22. januar 2018 svarte Mari Paus

Takk for ditt innspill! Vi har oppdatert dette nå.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.