Deisme var en rasjonalistisk teologisk retning på 1600- og 1700-tallet i Vest-Europa. Deistene hevdet at en monoteistisk gudstro måtte bygge på fornuft, og de fleste avviste guddommelig åpenbaring i form av Bibelen eller Jesus Kristus som guddom. Gud er verdens skaper, men griper ikke aktivt inn i historiens gang.

Faktaboks

Uttale
deˈisme
Etymologi
av latin deus, ‘Gud’

Deistene var i varierende grad kritiske til de etablerte kirkesamfunn, enkelte stod for en konsekvent antiklerikalisme, andre betegnet seg som «kristne deister». De ble utsatt for sterk kritikk og enkelte steder fengslet for blasfemi. Giordano Bruno ble brent som kjetter.

Deismen var særlig utbredt i England og representert av blant andre Lord Herbert av Cherbury og Matthew Tindal. Andre deister var Spinoza, Rousseau og Gotthold Lessing, i Nord-Amerika Benjamin Franklin og Thomas Jefferson. Ordet gikk ut av bruk på 1800-tallet, men deistiske oppfatninger finnes fortsatt både i og utenfor kristne kirkesamfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Eivind Kaisen

Hvis en slår opp på Spionoza i snl.no, står det at han i sin samtid ble oppfattet som "farli ateist", men at han senere (av bl.a. Goethe og Lessing (nevnt i dette oppslaget)) ble "rehabilitert" som "panteist".Så oppføringen her under deisme er kanskje ikke nøyaktig nok?Kan en foreslå at han kan erstattes med Thomas Paine, som kanskje ikke hadde like stor innflytelse i filosofiske kretser, men som hadde stor innflytelse på USAs tilblivelse, nesten på linje med Jefferson?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg