Konspirasjonsteori, forklaringsmodell som går ut på at myndighetene og/eller andre mektige grupper i hemmelighet sammensverger seg for å fremme sin egen, skjulte agenda.

Slike teorier tar oftest utgangspunkt i historiske hendelser, og består av utvalgte fakta og spekulasjoner som til sammen skal bevise at det står en overordnet, ondsinnet konspirasjon bak.

Teoriene er gjerne innviklede og omfattende, og ettersom et av hovedpremissene er at dette er noe de ansvarlige ønsker å holde skjult, er det vanskelig å motbevise eller argumentere effektivt mot dem.

Selve mangelen på konkrete beviser brukes ofte i seg selv som et argument for at “noen” prøver å holde noe skjult for offentligheten.

Eksempelvis har drapet på John F. Kennedy og terrorangrepet på World Trade Center vært utgangspunkt for et utall konspirasjonsteorier, der amerikanske myndigheter gjerne er utpekt som de egentlig skyldige.

I historisk sammenheng har konspirasjonsteorier ofte blitt brukt for å svekke eller skade religiøse grupper; særlig velkjent er teorien om den “jødiske verdenssammensvergelsen” som de tyske nazistene brukte som påskudd for sine systematiske angrep på jødene, som endte med holocaust.

Det forfalskede skriftet Sions vises protokoller beskriver en konspirasjon av blant andre jøder, frimurere og sosialister, og brukes ennå i våre dager til antisemittisk propaganda.

Konspirasjonsteorier inngår ofte som spennende intriger i underholdningsfilm og -litteratur. Fjernsynsserien The X-Files, som var en enorm suksess på 1990-tallet, baserte seg på stadig mer innviklede teorier om at amerikanske myndigheter stod i ledtog med utenomjordiske krefter, og av all makt forsøkte å skjule for befolkningen hva som foregikk.

I Dan Browns bestselgende roman Da Vinci-koden fra 2004 var en konspirasjonsteori omkring Jesus, Den hellige gral og den katolske kirken en sentral del av historien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.