Ghost Dance-deltakere i Oglala i Sør-Dakota i 1890
Av /Library of Congress Prints and Photographs Division Washington DC.

Ghost Dance er en seremoniell dans som dannet den sentrale riten innenfor en nativistisk religiøs bevegelse i Nord-Amerika. Denne var én av en rekke slike bevegelser som etter europeernes ankomst oppstod forskjellige steder i Nord-Amerika. Den grunnleggende forestillingen i alle disse bevegelsene var revitalisering av urfolkenes kultur. En slik fornyelse og gjenoppliving skulle innebære at viltet ville vende tilbake og de hvite forsvinne.

Faktaboks

Uttale
goust da:ns
Etymologi
engelsk, ‘åndedans’

Forløperen til Ghost Dance oppstod i 1870 blant paviotso, en paiute-gruppe i Nevada. Profeten Tä'vibo ('Hvit Mann') hadde en åpenbaring om en ny og bedre verdensorden som kunne fremmanes gjennom dans. Hans lære og profetier gjorde et dypt inntrykk på sønnen hans, Wovoka, som var 14 år gammel da faren døde. Wovoka besøkte åndeverdenen og hjembrakte et budskap som skulle gi nytt håp om redning fra de hvites dominans. En solformørkelse på det kritiske tidspunkt gav ordene ekstra vekt: «Alle indianere må danse, over alt, fortsett å danse. Ganske snart til neste vår vil Den Store Ånd komme. Han bringer tilbake vilt av alle slag. Viltet vil myldre frem. Alle de døde indianerne vil gjenoppstå. ... Når Den Store Ånd kommer hit, vil indianerne stige opp på fjellene, langt fra de hvite. Da kan de ikke skade indianerne. Og mens de er der, vil en stor flod komme og skylle de hvite vekk.»

Kulten spredte seg raskt i de vestlige områdene, og i 1890 ble Ghost Dance kjent blant slettelandsindianerne i øst. Over prærie- og slettelandet nådde budskapet helt til dakotaene, som nettopp da opplevde reservattilværelsens nød og nedverdigelse etter nederlaget mot en overmektig fiende.

Ghost Dance var ikke-voldelig i sin karakter, men ble likevel misforstått av hvite tjenestemenn, som trodde den nye religionen var kimen til et opprør. Militære styrker ble tilkalt. Dette skapte uro og frykt blant indianerne, ikke minst etter at Tatanka Yotanka (Sitting Bull) ble drept under tumultene. Høvding for minneconju-gruppen, Big Foot, flyktet med en flokk på rundt 350, for det meste kvinner og barn. Han ble overtalt til å vende tilbake til reservatet, men på tilbaketuren ble nærmere 300 massakrert ved Wounded Knee i South Dakota. 200 av de drepte var kvinner og barn

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg