Faktaboks

Moral Majority
Etymologi
engelsk ‘moralsk flertall’
Uttale
mˈårəl mədʒˈåriti

Moral Majority var en amerikansk kristen-moralsk, halvpolitisk organisasjon, grunnlagt i 1979 av den fundamentalistiske baptistpastoren Jerry Falwell (1933-2007). Falwell ledet organisasjonen frem til 1987. Den ble nedlagt i 1989.

Moral Majority tillegges ofte betydning for Ronald Reagans seier i presidentvalget i 1980. Organisasjonen politiserte konservative kristne gjennom grasrotkampanjer hvor de ble oppfordret til å registrere seg som velgere, og den drev velgeropplæring.

Organisasjonen hevdet å ha tilslutning fra 72 000 pastorer og kirkeledere fra ulike kirkesamfunn og et totalt medlemstall på fire millioner. Magasinet Moral Majority Report skal ha hatt 840 000 abonnenter.

Falwells organisasjon jobbet på tvers av teologiske tradisjoner og samarbeidet med konservative aktivister som delte deres politiske kjernesaker, som den katolske aktivisten Phyllis Schlafly.

Moral Majority engasjerte seg i saker som:

Etter opprettelsen av Moral Majority ble en rekke tilsvarende organisasjoner stiftet. Felles for dem var en karismatisk leder og politiske standpunkter på høyrefløyen i det republikanske partiet.

Litteratur

  • Jerry Falwell, Listen America!
  • Jerry Falwell, Strength for the Journey
  • Matthew A. Sutton, Jerry Falwell and the Rise of the Religious Right: A Brief History with Documents

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg