Faktaboks

Ku Klux Klan
Uttale
kjˈu: klʌks klˈæn
Ku-Klux-Klan-

Ku-Klux-Klan-medlemmer i nattlig seremoni, med brennende kors. Tennessee, 1948.

Av /NTB Scanpix ※.
Den amerikanske høyreekstreme og rasistiske organisasjonen Ku klux Klan blir møtt av motdemonstranter under en demonstrasjon i Austin 19. februar 1983.
/Ap.

KKK, er en amerikansk høyreekstremistisk organisasjon. Over tid har det egentlig vært tre ulike organisasjoner, men de har vært sterkt beslektet i mål og metode.

Den første KKK

Navnet Ku Klux stammer fra det greske kyklos og betyr krets eller sirkel og skulle betegne en sosial sirkel av vennskap og samhold. Den første KKK oppstod i USAs sørstater etter borgerkrigen. Organisasjonen ble stiftet i 1865 i Tennessee for å bevare de hvites herredømme, blant annet ved å skremme den svarte befolkningen fra å gjøre bruk av stemmeretten.

Medlemmene opptrådte gjerne i hvite kutter, arrangerte mystiske nattlige seremonier og gav sine ledere underlige fantasititler for å øke frykten blant sine ofre. Klanen gjorde seg skyldig i en rekke voldshandlinger, bortføringer, lynsjinger og mishandlinger.

Organisasjonen ble oppløst cirka 1870, da Det demokratiske partiet gjenvant kontrollen i sørstatene og snart avskar den svarte befolkningen fra å utøve sin stemmerett.

Den andre KKK

Ku Klux Klan-medlemmer paraderer gatene i Virginia med en bil, mars 1922.
The Library of Congress .

Den andre KKK oppstod i Georgia i 1915 som en reaksjonær organisasjon, denne gang rettet ikke bare mot de fargede, men også mot jøder, katolikker og personer som representerte et liberalt eller radikalt samfunnssyn. Organisasjonen fikk et oppsving under første verdenskrig og i begynnelsen av 1920-årene, da organisasjonen kanskje hadde så mange som 4–6 millioner medlemmer.

I visse strøk, nå også i Nord- og Midtvest-USA (for eksempel Indiana), øvde den et terrorvelde med trusler og voldshandlinger. Til dels virket den også gjennom press på politikerne. Denne andre KKK var likevel noe mindre voldelig enn sin forgjenger, og kanskje mer nostalgisk. Organisasjonens makt og innflytelse sank i slutten av 1920-årene.

Etter andre verdenskrig

Forsøk på å gjenopplive organisasjonen (opprette en tredje KKK) etter andre verdenskrig hadde først liten betydning, bortsett fra enkelte distrikter i sørstatene, der Ku-Klux-Klan spilte en rolle i de hvites strid mot den fargede befolkningen. Til dels under antikommunismen på 1950-tallet og spesielt under borgerrettskampanjene i 1960-årene fikk KKK økt oppslutning. Det er blitt anslått at medlemstallet kom opp i rundt 70 000.

I perioden fra 1960-årene har Ku-Klux-Klan spredt seg mer i urbane strøk, men samtidig har organisasjonen blitt marginalisert, splittet og overlappet med nynazistiske småpartier og andre militante høyreekstremistiske grupper. I 2004 ble det regnet med cirka 110 KKK-avdelinger i USA med 7000–8000 aktive medlemmer.

Organisasjonens medlemslister er hemmelige. De enkelte medlemsgruppene varierer mye med henhold til ekstremisme og voldsbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg