bønn

Artikkelstart

Bønn, samlebetegnelse for ulike former for kommunikasjon mellom mennesker og høyere makter. Bønn kan defineres som henvendelser fra mennesker til overnaturlige makter, guddommer, forfedre eller andre åndelige vesener, og den kan ha ulike formål, for eksempel å oppnå noe eller å takke og lovprise guddommen.

Bønnen kan være spontan og bli fremført uten ytre ord eller gester; i enkelte grupper, for eksempel blant kvekerne, er dette den eneste formen for bønn. Det er likevel mer vanlig at bønn ledsages av bestemte bevegelser eller kroppsstillinger, og der den fremføres i fellesskap, har den gjerne faste, liturgiske former. Dette er tilfellet i de største kristne kirkesamfunnene, i jødedommen og i islam. I en rekke religioner blir korte, gjentakende bønneformler et middel for å oppnå forening med guddommen, for eksempel Jesusbønnen i den ortodokse kirke eller dhikr-bønnen blant sufiene i islam.

Bønner kan ha stor betydning for å sikre kulturell kontinuitet i et samfunn. Det å be synes å være et allment menneskelig behov og utgjør, med få unntak, et trekk i alle kulturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg