Bønn, samlebetegnelse for ulike former for kommunikasjon mellom mennesker og høyere makter. Bønn kan defineres som henvendelser fra mennesker til overnaturlige makter, guddommer, forfedre eller andre åndelig vesener, og den kan ha ulike formål, for eksempel å oppnå noe eller å takke og lovprise guddommen.

Bønnen kan være spontan og bli fremført uten ytre ord eller gester; i enkelte grupper, for eksempel blant kvekerne er dette den eneste form for bønn. Det er likevel mer vanlig at bønn ledsages av bestemte bevegelser eller kroppsstillinger, og der den fremføres i fellesskap har den gjerne faste, liturgiske former. Dette er tilfelle i de største kristne kirkesamfunn, i jødedommen og i islam. I en rekke religioner blir korte, gjentakende bønneformler et middel for å oppnå forening med guddommen, for eksempel Jesusbønnen i den ortodokse kirke, eller dhikr-bønnen blant sufiene i islam.

Bønner kan ha stor betydning for å sikre kulturell kontinuitet i et samfunn. Det å be synes å være et allment menneskelig behov og utgjør, med få unntak, et trekk i alle kulturer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.