Faktaboks

Wovoka
også kjent som Jack Wilson
Uttale
wovˈoukə
Født
1856
Død
20. september 1932
Wovoka
Wovoka
Av /National Archives and Records Administration 𝒲.

Wovoka var en nordamerikansk paiute. Han var medisinmann og sannsiger, og grunnlegger av den såkalte Ghost Dance (åndedans-) religionen. I 1889 fikk han en guddommelig åpenbaring om at de hvite skulle forsvinne fra Jordens overflate, viltet skulle komme tilbake, og alle amerikanske urfolk, levende og døde, skulle forenes og leve et liv uten død, sorger og sykdommer.

For at dette skulle skje, måtte alle urfolk følge Wovokas bud, innstille all krig og danse den hellige «åndedansen» som han lærte dem. Wovokas lære spredte seg raskt blant stammene i vest, og gav de som levde i reservater nytt håp. Men til tross for sitt fredelige budskap fremkalte Ghost Dance-bevegelsen hysterisk frykt blant de hvite i Dakota-statene, en overreaksjon som blant annet førte til drapet på Sitting Bull og massakren ved Wounded Knee. Da profetiene så slo feil, og stamme etter stamme ble fratatt territorier og selvbestemmelse, mistet bevegelsen sin tilslutning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg