Puritanere, (av puri-), et kirkelig parti i England på 1500- og 1600-tallet som ivret for kirkens renhet (puritas), dvs. ville avskaffe alle rester av katolisismen i kirkelige seremonier, presteklær o.l. Radikale engelske protestanter hadde i sin landflyktighet på kontinentet under Maria den blodige lært den reformerte gudstjeneste å kjenne. Da de vendte hjem under Elizabeth 1, forsøkte de å gjennomføre sine idealer i den engelske kirke, men ble møtt med kraftig motstand.

Parlamentet vedtok strenge lover som sikret liturgisk uniformitet. Umedgjørlige prester ble avsatt. Noen av puritanerne kom i opposisjon til statskirken og ble presbyterianere eller kongregasjonalister. Atskillige puritanere flyktet til fastlandet eller Amerika; de som ble igjen, virket ved sitt religiøse og moralske alvor som en makt i folket. I 1640-årene ble de et politisk parti som behersket Det lange parlament. Deres politiske og åndelige leder var her Oliver Cromwell. Han fremstod som en profet og en ny kristus-skikkelse for de troende. Etter gjenopprettelsen av kongedømmet 1660 var puritanernes politiske rolle utspilt. Uniformitetsakten 1662 gjorde dem til dissentere, som først fikk fri religionsutøvelse ved toleranseloven 1689. Det lavkirkelige parti i den engelske statskirke nedstammer fra puritanerne.

Puritanernes åndsretning er en streng og snever oppfatning av religion og moral; Det gamle testamente spiller en stor rolle, bl.a. for oppfatningen av søndagen som de kristnes «sabbat» da all virksomhet og fornøyelser er forbudt. I puritanismen er det blitt lagt stor vekt på at de troende skal følge Guds lov, slik at det er synlig for alle. Guds lov fant man ikke bare i Det nye, men også i Det gamle testamente.

Historikere som Max Weber, Ernst Troeltsch og Richard Tawney hevdet at puritanismen er en av røttene til kapitalismen. Det moderne politiske demokrati har også en av sine historiske røtter her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.