Meditasjonshytte i Rishikesh
Meditasjonshytter i Maharishis ashram i Rishikesh. Arkitekturen er ifølge TM-bevegelsen inspirert av Vedaene.
Meditasjonshytte i Rishikesh
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Transcendental Meditasjon er en meditasjosteknikk med bakgrunn i indisk filosofi og praksis, utviklet av Maharishi Mahesh Yogi. Navnet brukes også om bevegelsen som Maharishi stiftet i 1957–1958, som formelt ble kalt Spiritual Regeneration Movement (SRM) eller Bevegelsen for åndelig fornyelse.

Faktaboks

Uttale
transcendentˈal meditasjˈon
Også kjent som
TM Maharishi-bevegelsen

Transcendental Meditasjon praktiseres i 20 minutter to ganger daglig. Den mediterende sitter rolig med lukkede øyne og gjentar et personlig mantra. Mantraet framsies ikke, men gjentas i tankene. Meditasjonen skal føre til at sinnet gradvis faller til ro, slik at man oppnår det som kalles transcendental (overskridende) bevissthet. En får ifølge bevegelsens overbevisning del i universets «kreative intelligens». Dette forklares som en høyere bevissthetstilstand bortenfor vanlig mental aktivitet der «det indre Selvet» kommer i kontakt med det kosmiske verdensaltet. Å være i en slik tilstand hevdes å medføre indre ro og glede, stressreduksjon, mindre angst, større kreativitet og bedre helse. Dette skal igjen føre til bedre relasjoner til andre mennesker, en påvirkning av menneskehetens kollektive bevissthet i retning av større harmoni, og til sist verdensfred.

Historie

The Beatles og  Maharishi Mahesh Yogi

Transcendental Meditasjon har i perioder vært mye omtalt i media. Et eksempel var i 1968, da blant andre Donovan Leich og medlemmer fra The Beatles besøkte Maharishis ashram i Rishikesh i India.

Transcendental Meditasjon-bevegelsen bygger på advaita vedanta, et filosofisk system som lærer at alt dypest sett er forbundet med alt. Denne ideen kalles gjerne for monisme. Advaita vedanta er den største monistiske skolen innenfor hinduisk filosofi. Maharishi var disippel av den kjente guruen Swami Brahmananda Saraswati (Guru Dev), som var åndelig leder av klosteret i Jyotir Math, ett av fire læresteder for studiet av advaita vedanta. Ifølge bevegelsen var Maharishi den eneste som fikk fullkommen kjennskap til guruens lære og hans rettmessige åndelige etterfølger. Men fordi Maharishi ikke tilhørte riktig kaste (en brahmin-kaste), kunne han ikke overta det formelle embetet som leder av klosteret i Jyotir Math da hans guru døde, og en annen disippel ble innsatt som åndelig leder. Etter to år som eremitt mottok Maharishi etter eget sigende en åpenbaring fra sin avdøde mester, samt gudene Krishna og Devi, som ba ham om å dele kunnskapen om Transcendental Meditasjon. Maharishi begynte dernest å undervise i meditasjon, og stiftet Spiritual Regeneration Movement (SRM) i Madras i 1957–1958.

Transcendental Meditasjon har i perioder vært mye omtalt i media. Et eksempel var i 1968, da blant andre Donovan Leich og medlemmer fra The Beatles besøkte Maharishis ashram i Rishikesh i India.

På 1970-tallet fikk bevegelsen også mye oppmerksomhet for den såkalte «verdensplanen». Den gikk blant annet ut på at Transcendental Meditasjon skulle spres i et voldsomt tempo, og at verdens ledere skulle bli med i en «verdensregjering» som skulle styre verden med utgangspunkt i Maharishis lære og dermed sikre fred, velstand og lykke for alle verdens mennesker. Maharishi utviklet et verdensomspennende undervisningsnettverk. Transcendental Meditasjons nettsted oppgir at over seks millioner mennesker nå har lært teknikken.

Kritikk

Kritiske utfall mot Transcendental Meditasjon for øvrig særlig gått på to forhold:

For det første kritiseres Transcendental Meditasjon til tider for ikke å erkjenne eller innse at meditasjonsformen er en hinduisk praksis, når både mantraer og tanken om «det indre Selvet» har sin bakgrunn i hinduismen. Et motargument er at når utøverne ikke opplever Transcendental Meditasjon som religionsutøvelse, er ikke teknikkens historiske røtter nok til å definere den som religion.

For det andre kritiseres forklaringsmodellene og forskningen som understøtter for eksempel beskrivelsene av effekten av meditasjonen for å være kvasivitenskapelige.

Transcendental Meditasjon i Norge

I 1960 besøkte Maharishi Mahesh Yogi Oslo og etablerte undervisning i Transcendental Meditasjon. Året etter ble Spiritual Regeneration Movement (SRM) stiftet i Norge. I 1966 stiftet noen studenter med Are Holen i spissen Academic Meditation Society (AMS) for å spre kjennskap til Transcendental Meditasjon blant studenter og akademikere. AMS brøt samarbeidet med Maharishi-bevegelsen i 1972 og skiftet i 1974 navn til Acem. Samme år tok SRM ut stevning mot Acem for retten til bruke betegnelsen Transcendental Meditasjon. Det ble senere inngått forlik med Acem.

Blant organisasjoner og aktiviteter i tilknytning til Transcendental Meditasjon er MIKI (Maharishi Institutt for Kreativ Intelligens), som erstattet SRM på 1970-tallet, og som skiftet navn til Maharishis Globale Administrasjon Gjennom Naturens Lov i Norge (MGANL Norge) i 2001. Organisasjonen som har ansvaret for Transcendental Meditasjon i Norge er i dag Maharishistiftelsen. Naturlovpartiet (stiftet 1993) er Maharishi International University's norske avdeling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Thomas Reinholdt

Hei Jeg viser til artikkelen om Transcendental Meditasjon. I artikkelen skriver dere at: "...hevder TM å være religionsuavhengig, mens både kirke og vitenskap karakteriserer dem som religiøse" Dette er ikke korrekt. TM er ikke en religion, men en enkel og uanstrengt teknikk som fjerner stress. Det er folk fra alle religioner som praktiserer TM. Her kan du se både en katolsk prest: http://www.tm.org/videocafe#pW1W2Ypv7KA og en rabbi som begge praktiserer TM: http://www.tm.org/videocafe#vRjZFPG3zUc Forskning på TM har blitt publisert i over 100 uavhengige forskningsjournaler og forskningen har blitt støttet med over 24 millioner USD av National Institute of Health i Usa. Vitenskapen anser TM som en teknikk, og ikke en religion ettersom man ikke en gang trenger å tro på teknikken for at den skal fungere. Jeg hadde satt pris på om dere korrigerer artikkelen slik at dette fremstår riktig. Dersom dere ønsker mer informasjon, så kan jeg gjerne gi dere en utfyllende presentasjon av teknikken. Med vennlig hilsen Thomas Reinholdt TM lærer, Siviløkonom, Jurist og Fallskjermjeger.

svarte Geir Winje

hei, takk for innspill - enig med deg i det du sier, så ta en ny sjekk når jeg får endret litt (dette er en artikkel jeg har "arvet" fra tidligere redaktører) - hilsen GW

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg