Transcendental Meditasjon

Artikkelstart

Transcendental Meditasjon er en meditasjonsteknikk med bakgrunn i indisk filosofi og praksis, introdusert i 1958 i Madras av Maharishi Mahesh Yogi. Navnet brukes også om organisasjonen som Maharishi stiftet i 1957 (Spiritual Regeneration Movement, SRM eller Bevegelsen for åndelig fornyelse). Maharishi utviklet et verdensomspennende undervisningsnettverk og TM's nettsted oppgir at over seks millioner mennesker nå har lært teknikken.

Faktaboks

Uttale
transcendentˈal meditasjˈon
Også kjent som
TM Maharishi-bevegelsen

Teknikken utøves i 20 minutter to ganger daglig. Da sitter den mediterende rolig med lukkede øyne, mens han eller hun gjentar et personlig mantra - ikke verbalt, men mentalt. Meditasjonen medfører at sinnet gradvis faller til ro, slik at det oppnås en tilstand av minste aktivitet som kalles 'transcendental (overskridende) bevissthet'. En får del i universets 'kreative intelligens'. Dette forklares på TM's nettsted som en 'høyere bevissthetstilstand' bortenfor vanlig mental aktivitet, en erfaring av 'det indre Selvet' som er en absolutt ro. Å være i en slik tilstand hevdes å medføre indre ro og glede, stressreduksjon, mindre angst, større kreativitet og bedre helse, noe som igjen fører til bedre relasjoner til andre mennesker, en påvirkning av menneskehetens kollektive bevissthet i retning av større harmoni , og til sist verdensfred.

TM har i perioder vært mye omtalt i media, for eksempel i 1968, da blant andre Donovan Leich og medlemmer fra The Beatles besøkte Maharishi i India, og på 1970-tallet, da utøvere inviterte pressen til å observere yogisk flygning (levitasjon, overskridelse av tyngdekraften), som inngikk i TM-Sidhi-programmet, en form for viderutdanning der blant annet fysisk kontroll var viktig.

Kritikk

Kritiske utfall mot TM har for øvrig særlig gått på to forhold:

For det første kritiseres TM til tider for ikke å erkjenne eller innse at meditasjonsformen er en hinduisk praksis, når både mantraer og tanken om 'det indre Selvet' har sin bakgrunn i denne religionen. Et motargument er at når utøverne ikke opplever TM som religionsutøvelse, er ikke teknikkens historiske røtter nok til å definere den som religion.

For det andre kritiseres forklaringsmodellene og forskningen som understøtter for eksempel utbyttebeskrivelsene (ovenfor) for å være kvasivitenskapelige.

TM i Norge

I 1960 besøkte Maharishi Mahesh Yogi Oslo og etablerte undervisning i Transcendental Meditasjon. Året etter ble Spiritual Regeneration Movement (SRM) stiftet i Norge. I 1966 stiftet noen studenter med Are Holen i spissen Academic Meditation Society (AMS) for å spre kjennskap til TM blant studenter og akademikere. AMS brøt samarbeidet med Maharishi-bevegelsen i 1972 og skiftet i 1974 navn til Acem. Samme år tok SRM ut stevning mot Acem for retten til bruke betegnelsen Transcendental Meditasjon. Det ble senere inngått forlik med Acem.

Blant organisasjoner og aktiviteter i tilknytning til TM kan nevnes MIKI (Maharishi Institutt for Kreativ Intelligens), som erstattet SRM på 1970-tallet, og som skiftet navn til Maharishis Globale Administrasjon Gjennom Naturens Lov i Norge (MGANL Norge) i 2001. Organisasjonen som har ansvaret for TM i Norge er i dag Maharishistiftelsen. I tillegg til TM-kursene kan nevnes Naturlovpartiet (stiftet 1993), Maharishi International University's norske avdeling, som har tilbudt et to års kurs i siviløkonomi og ayurveda (indisk medisin).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Thomas Reinholdt

Hei Jeg viser til artikkelen om Transcendental Meditasjon. I artikkelen skriver dere at: "...hevder TM å være religionsuavhengig, mens både kirke og vitenskap karakteriserer dem som religiøse" Dette er ikke korrekt. TM er ikke en religion, men en enkel og uanstrengt teknikk som fjerner stress. Det er folk fra alle religioner som praktiserer TM. Her kan du se både en katolsk prest: http://www.tm.org/videocafe#pW1W2Ypv7KA og en rabbi som begge praktiserer TM: http://www.tm.org/videocafe#vRjZFPG3zUc Forskning på TM har blitt publisert i over 100 uavhengige forskningsjournaler og forskningen har blitt støttet med over 24 millioner USD av National Institute of Health i Usa. Vitenskapen anser TM som en teknikk, og ikke en religion ettersom man ikke en gang trenger å tro på teknikken for at den skal fungere. Jeg hadde satt pris på om dere korrigerer artikkelen slik at dette fremstår riktig. Dersom dere ønsker mer informasjon, så kan jeg gjerne gi dere en utfyllende presentasjon av teknikken. Med vennlig hilsen Thomas Reinholdt TM lærer, Siviløkonom, Jurist og Fallskjermjeger.

svarte Geir Winje

hei, takk for innspill - enig med deg i det du sier, så ta en ny sjekk når jeg får endret litt (dette er en artikkel jeg har "arvet" fra tidligere redaktører) - hilsen GW

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg