Faktaboks

Billy Graham
eg. William Franklin G.
Uttale
grˈeiəm
Født
7. november 1918
Død
21. februar 2018
Billy Graham

Billy Graham. Foto fra 1978.

Av /NTB Scanpix ※.
Billy Graham
Billy Graham taler for 40 000 tilhørere på Ullevål stadion i 1955.
Av /Billedbladet NÅ.
Lisens: CC BY 4.0

Billy Graham var en amerikansk kristen predikant, som regnes som en av de mest innflytelsesrike siden andre verdenskrig. Teologisk sett har Graham stått i den evangelikale tradisjonen, en fornyet versjon av fundamentalistisk kristendom som vokste frem etter andre verdenskrig. Grahams forkynnelse var basert på en protestantisk bibelforståelse. Den dreide seg om frelse og fortapelse, behovet for omvendelse og et nytt liv.

Predikanten

Som ung predikant var Graham først med i den kristne ungdomsbevegelsen Youth for Christ. Det var her han fikk sin første internasjonale erfaring i Europa, da som evangelie-pastor for organisasjonen. De besøkte blant annet Oslo i 1947.

Graham ble kjent i USA i 1949, da han gjennomførte en sju ukers møtekampanje kalt «korstog» (engelsk crusade) i Los Angeles. Han ble internasjonalt kjent etter en møtekampanje i London i 1954. I ettertid gjennomførte han en rekke massemøtekampanjer over hele verden, også i Norge (1955, 1978).

Entreprenøren

I 1951 dannet Graham sin egen organisasjon (Billy Graham Evangelistic Association) med hovedkvarter i Minneapolis. Organisasjonen produserte blant annet magasinet Decision og radioprogrammet «Hour of Decision»og distribuerte kristne filmer gjennom World Wide Pictures.

Graham tok initiativ til å etablere magasinet Christianity Today (1956), som skulle være en konservativ motvekt til det liberale Christian Century.

Graham ønsket også å danne en internasjonal, evangelikal motvekt til det liberale Kirkenes verdensråd. I 1966 samlet han protestantiske predikanter og evangelikale kirkeledere til Verdenskongressen for evangelisering i Berlin. Åtte år senere sto Graham i spissen for enda en kongress, denne gangen i Lausanne, Sveits. Kongressen ble utgangspunkt for Lausanne-bevegelsen for verdensevangelisering.

Politisk betydning og ståsted

Graham hadde en fremtredende posisjon i det amerikanske samfunnslivet, blant annet gjennom sitt vennskap med flere presidenter i etterkrigstiden. Graham var tilhenger av president Richard Nixon, men trakk seg imidlertid noe tilbake fra politisk arbeid etter Watergate-saken.

Han fortsatte likevel å delta under innsettelsesseremoniene for flere presidenter, fra Dwight Eisenhower i 1953 og frem til George W. Bushs andre presidentperiode i 2005.

I sine yngre dager var Graham en glødende anti-kommunist. Gjennombruddet i Los Angeles sammenfalt med opprettelsen av Folkerepublikken Kina 1. oktober 1949. Evangelisten mente verden måtte nås med evangeliet for å stå i mot kommunismen. Dette sto sentralt blant annet i møtekampanjene i Asia (1956) og Afrika (1960) og var grunnen til at han støttet opp om Vietnamkrigen. Han tonet ned retorikken i senere tid, men var likevel klar på sin konservative overbevisning.

Forfatterskap

En rekke av hans bøker er utgitt i norsk oversettelse, bl.a. Fred med Gud (1954 og 1978), Mitt svar (1961), Verden i flammer (1965), Billy Graham svarer på dine spørsmål (1969), Englene (1976), Ny fødsel, nytt liv (1977), Den Hellige Ånd (1979) og Drønn og hovslag (1984).

Eksterne lenker

Litteratur

  • Grant Wacker. America's Pastor: Billy Graham and the Shaping of a Nation
  • Steven P. Miller. Billy Graham and the Rise of the Republican South
  • Andrew Finstuen, Grant Wacker og Anne Blue Wills. Billy Graham: American Pilgrim

Kommentarer (1)

skrev Kay Jacobsen

Kunne ikke Billy Graham vært imot vietnamkrigen. Det døde fire millioner. Gud være med ham og hans minne. kay.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg