Maryland, (navn etter dronning Henrietta Maria av England, kong Karl 1s gemalinne), forkortet MD og Md. (ofte kalt The Free State og The Old Line State, sistnevnte etter delstatens nordgrense, som faller sammen med den såkalte Mason–Dixon Line), delstat i USA omkring Chesapeake Bay på østkysten, grenser i øst mot Delaware, i sør mot Virginia, i sørvest mot West Virginia og i nord mot Pennsylvania, omslutter District of Columbia med den føderale hovedstaden Washington; 32 134 km2 med 5 618 300 innb. (2007). Hovedstad: Annapolis.

Den sørlige og østlige delen av Maryland omfatter deler av den atlantiske kystsletta, som gjennomskjæres av den lange, brede Chesapeake Bay. I nord og vest ligger et bølget åsland som når inn i Appalachene. Backbone Mountain (1102 moh.) på grensen mot West-Virginia er delstatens høyeste fjell. Den østlige delen av Maryland har et fuktig, subtropisk klima med milde vintrer og varme somrer. Middeltemperatur i Washington er 3 °C i januar og 26 °C i juli, men sommertemperaturen kan gå over 40 °C, til tider med nær 100 % luftfuktighet. Årlig nedbørmengde er ca. 1000 mm, mest sommerregn.

Folketallet i Maryland vokste relativt sterkt under hele 1900-tallet, i første rekke pga. tilstrømningen til Baltimore og Washington. Mesteparten av delstaten ligger innenfor det nærmest sammenhengende bybeltet langs USAs østkyst, og 86 % av befolkningen var 2000 bosatt i byer og bymessige strøk. Største byområde er Washington-regionen.

Marylands økonomi er i første rekke basert på offentlig virksomhet og industri, og på innpendling til hovedstaden Washington. Industrien omfatter særlig næringsmiddelindustri, jern- og metallindustri, elektro-, transportmiddel- og kjemiske fabrikker m.m., og er særlig konsentrert til Baltimore, som også er USAs 5. største havneby.

Jordbruksproduksjonen omfatter bl.a. mais, soyabønner, tomater og høy. Husdyrholdet er stort, og størstedelen av landbrukets inntekter kommer fra produksjon av meierivarer og broilere. I Chesapeake Bay drives en betydelig fiske- og skalldyrfangst (særlig østers). Blant institusjoner for høyere utdanning merkes statsuniversitetet i College Park (utenfor Washington) og Baltimore, grunnlagt 1807, Johns Hopkins University i Baltimore og USAs sjøkrigsskole i Annapolis, grunnlagt 1845.

Kysten av Maryland ble først utforsket av John Smith i 1608. Første kolonisasjon fant sted i 1634 ved St. Marys City, den første hovedstaden, og området ble særlig kolonisert av engelske katolikker. Maryland var en av de 13 opprinnelige statene og den 7. stat som ratifiserte forfatningen (1788). Under borgerkrigen var Maryland lojal mot unionen, men det gjorde seg gjeldende sterke sympatier for Konføderasjonen, spesielt i den sørlige delen av staten. Maryland sender 2 senatorer og 8 representanter til Kongressen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.