Maryland

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Maryland, forkortet MD og Md., er en delstat på østkysten av USA, omkring Chesapeake Bay. Delstaten grenser i øst mot Delaware, i sør mot Virginia, i sørvest mot Vest-Virginia og i nord mot Pennsylvania, og omslutter District of Columbia med den føderale hovedstaden Washington D.C. Maryland har et totalt areal på 32 134 km2 og har 6 052 177 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Annapolis.

Faktaboks

Uttale
mˈɛərilənd

Navnet Maryland er etter dronning Henrietta Maria av England (1609–1669), kong Karl 1s gemalinne. Delstaten er også kalt The Free State og The Old Line State, sistnevnte etter delstatens nordgrense, som faller sammen med den såkalte Mason–Dixon Line.

Natur og klima

Den sørlige og østlige delen av Maryland omfatter deler av den atlantiske kystsletta, som gjennomskjæres av den lange, brede Chesapeake Bay. I nord og vest ligger et bølget åsland som når inn i Appalachene. Backbone Mountain (1102 moh.) på grensen mot Vest-Virginia er delstatens høyeste fjell.

Den østlige delen av Maryland har et fuktig, subtropisk klima med milde vintrer og varme somrer. Middeltemperatur i Washington D.C. er 3 °C i januar og 26 °C i juli, men sommertemperaturen kan gå over 40 °C, til tider med nær 100 prosent luftfuktighet. Årlig nedbørmengde er cirka 1000 mm, mest sommerregn.

Befolkning

Folketallet i Maryland vokste relativt sterkt under hele 1900-tallet, i første rekke på grunn av tilstrømningen til Baltimore og Washington D.C. Mesteparten av delstaten ligger innenfor det nærmest sammenhengende bybeltet langs USAs østkyst, og 87,2 prosent av befolkningen var i 2010 bosatt i byer og bymessige strøk. Største byområde er Washington-regionen.

Maryland sender to senatorer og åtte representanter til kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Marylands økonomi er i første rekke basert på offentlig virksomhet og industri, og på innpendling til den føderale hovedstaden Washington. Industrien omfatter særlig næringsmiddelindustri, jern- og metallindustri, elektro-, transportmiddel- og kjemiske fabrikker, og er særlig konsentrert til havnebyen Baltimore.

Jordbruksproduksjonen omfatter mais, soyabønner, tomater og høy. Husdyrholdet er stort, og størstedelen av landbrukets inntekter kommer fra produksjon av meierivarer og broilere. I Chesapeake Bay drives en betydelig fiske- og skalldyrfangst (særlig østers). Blant institusjoner for høyere utdanning merkes statsuniversitetet i College Park (utenfor Washington) og Baltimore, grunnlagt 1807, Johns Hopkins-universitetet i Baltimore og USAs sjøkrigsskole i hovedstaden Annapolis, grunnlagt 1845.

Historie

Kysten av Maryland ble først utforsket av John Smith i 1608. Første kolonisasjon fant sted i 1634 ved St. Mary’s City, den første hovedstaden, og området ble særlig kolonisert av engelske katolikker. Maryland var en av de 13 opprinnelige koloniene som erklærte seg uavhengige i 1776, og den 7. staten som ratifiserte unionsforfatningen i 1788.

Under den amerikanske borgerkrigen var Maryland lojal mot unionen, men det gjorde seg gjeldende sterke sympatier for Sørstatskonføderasjonen, spesielt i den sørlige delen av staten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg