Faktaboks

Også kjent som

MD

Uttale
mˈɛərilənd

Plassering av delstaten Maryland på østkysten av USA

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Maryland er en delstat på østkysten av USA, omkring Chesapeake Bay. Delstaten grenser i øst mot Delaware, i sør mot Virginia, i sørvest mot Vest-Virginia og i nord mot Pennsylvania, og den omslutter District of Columbia med den føderale hovedstaden Washington D.C. Maryland har et totalt areal på 32 134 km2 og har 6 177 224 innbyggere (US Census, 2020). Hovedstaden er Annapolis. Maryland forkortes MD eller Md.

Navnet Maryland er etter dronning Henrietta Maria av England (1609–1669), som var gift med kong Karl 1. Delstaten kalles også The Free State og The Old Line State. Noen har ment at sistnevnte er etter delstatens nordgrense, som faller sammen med den såkalte Mason–Dixon Line.

Natur og klima

Den sørlige og østlige delen av Maryland omfatter deler av den atlantiske kystsletta, som gjennomskjæres av den lange, brede Chesapeake Bay. I nord og vest ligger et bølget åsland som når inn i Appalachene. Backbone Mountain (1102 moh.) på grensen mot Vest-Virginia er delstatens høyeste fjell.

Den østlige delen av Maryland har et fuktig, subtropisk klima med milde vintrer og varme somrer. Middeltemperatur i Washington D.C. er 3 °C i januar og 26 °C i juli, men sommertemperaturen kan gå over 40 °C, til tider med nær 100 prosent luftfuktighet. Årlig nedbørmengde er cirka 1000 mm, mest sommerregn.

Befolkning

Folketallet i Maryland vokste relativt sterkt i løpet av hele 1900-tallet, i første rekke på grunn av tilstrømningen til Baltimore og Washington D.C. Mesteparten av delstaten ligger innenfor det nærmest sammenhengende bybeltet langs USAs østkyst, og 87,2 prosent av befolkningen var i 2010 bosatt i byer og bymessige strøk. Det største byområdet er Washington-regionen.

Av innbyggerne regnes 50 prosent som hvite, 31,1 prosent som svarte, 10,6 prosent som hispanic, 6,7 prosent som asiatiske, og 0,6 prosent regner seg delvis eller helt som amerikansk urfolk. (US Census 2020)

Den største byene i Maryland er Baltimore, med 585 708 innbyggere i byområdet, og Columbia, med 104 681 innbyggere. Det bor 854 525 innbyggere i Baltimore fylke. Det finnes en rekke mindre byer i Maryland; Germantown er den største av disse, med 91 249 innbyggere. I hovedstaden Annapolis bor det 40 812 mennesker. (US Census, 2020)

University of Maryland, nær grensen til Washington D.C. er det største universitetet i Maryland med 40 700 studenter og 14 000 ansatte (2022).

Maryland sender to senatorer og åtte representanter til kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Marylands økonomi er i første rekke basert på offentlig virksomhet og industri, og på innpendling til den føderale hovedstaden Washington. Industrien omfatter særlig næringsmiddelindustri, jern- og metallindustri, elektro-, transportmiddel- og kjemiske fabrikker, og er særlig konsentrert til havnebyen Baltimore.

Jordbruksproduksjonen omfatter mais, soyabønner, tomater og høy. Husdyrholdet er stort, og størstedelen av landbrukets inntekter kommer fra produksjon av meierivarer og broilere. I Chesapeake Bay drives en betydelig fiske- og skalldyrfangst, særlig av østers. Blant institusjoner for høyere utdanning merkes statsuniversitetet i College Park (utenfor Washington) og Baltimore, grunnlagt 1807, Johns Hopkins-universitetet i Baltimore og USAs sjøkrigsskole i hovedstaden Annapolis, grunnlagt 1845.

Maryland stod i 2021 for 1,87 prosent av USAs samlede bruttonasjonalprodukt.

Mars 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Maryland på 4,6 prosent, mot 3,8 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 5,7 prosent fra året før og toppnoteringen på 9,5 prosent i mai 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

De tidligste spor av mennesker i området er fra 10 000 år f.Kr. Dette var i første omgang omstreifende jegere på jakt etter blant annet mammut og bison. Enkelte urfolk slo seg senere permanent ned i området, og fra 1000 år f.Kr. var det etablert faste bosetninger som levde av jordbruk og fangst av sjømat. På tiden da europeerne ankom, var det urfolk fra en rekke ulike stammer og folkegrupper i området. De mest kjente grupperingene var algonkin, irokesere og siouan. De fleste amerikanske urfolk hadde i løpet av 1700-tallet overgitt sine landområder og blitt fordrevet fra Maryland. I 2020 oppga rundt 0,6 prosent av befolkningen at de, helt eller delvis, anså seg som amerikansk urfolk.

Kysten av Maryland ble fra europeisk hold først utforsket av John Smith i 1608. Første kolonisasjon fant sted i 1634 ved St. Mary’s City, den første hovedstaden, og området ble særlig kolonisert av engelske katolikker. Maryland var en av de 13 opprinnelige koloniene som erklærte seg uavhengige i 1776, og den 7. staten som ratifiserte unionsforfatningen i 1788.

Under den amerikanske borgerkrigen var Maryland lojal mot unionen, men det gjorde seg gjeldende sterke sympatier for Sørstatskonføderasjonen, spesielt i den sørlige delen av staten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg