Children of God (CoG), fra 2010 kjent som The Family International (FI), er en kristen vekkelses- og misjonsbevegelse grunnlagt i 1968 i USA av Moses David (David Berg, 1919–1994). Tilhengerne ville videreføre det religiøse, kulturelle og politiske opprøret de mente at Jesus hadde påbegynt.

Faktaboks

Uttale
tʃˈildrən əv gåd
Etymologi
engelsk ‘Guds barn’
Også kjent som

Familien, Guds barn, Family of love, The Family International

Hovedbudskapet i Det nye testamentet (NT), slik det ble forkynt av Moses David, var at Guds kjærlighet var grenseløs, og at de kristne skulle formidle denne kjærligheten videre til alle mennesker. Dette fordret en radikal endring av livsstil. CoG etablerte derfor bokollektiver inspirert av de første kristne, slik de beskrives i NT. De solgte alt de eide og brøt kontakten med sin biologiske familie, som de erstattet med «Familien», det vil si trossamfunnet (jamfør Markus kapittel 6, Lukas kapittel 10, Apostlenes gjerninger kapittel 2, 44ff).

1960–1970-årene

CoG var en del av en større ungdomsvekkelse som oppsto i hippiemiljøer i California på 1960-tallet. Bevegelsen, som først kalte seg Teens for Christ, var – i motsetning til de fleste andre kristne ungdomsbevegelser – svært radikale. De var samfunnskritiske og ikke minst kirkekritiske og ble raskt en omdiskutert gruppe.

I 1971 ble FREECOG (Free the Children of God, egentlig The Parents' Committee to Free Our Children from the Children of God)stiftet av foreldre og støttespillere som ville ha barna sine tilbake, «deprogrammere» dem om nødvendig, og gjøre allmennheten oppmerksom på hvor farlig CoG var. FREECOG var en del av den fremvoksende antikultbevegelsen, og CoG ble et av de mest beryktede kristne trossamfunnene i USA, anklaget for seksuelt misbruk og fysisk avstraffelse av barn, økonomisk underslag , «hjernevask» og autoritær ledelse.

I 1972 erklærte Moses David seg som profet for vår tid. Samme år gikk han i skjul, men han kommuniserte med sine tilhengere via nærmere 3000 «MO-brev» som fremdeles har høy status i «Familien» verden over.

CoG har alltid vært opptatt av Jesu gjenkomst (dommedag), noe som særlig preget forkynnelsen deres i 1973, da kometen Kouhotek, som var synlig mens den passerte jorda for første gang på 150 000 år, ble forstått som et endetidstegn.

Et kontroversielt særtrekk ved Moses Davids forkynnelse var at kjærligheten mellom de kristne kunne uttrykkes seksuelt. Fra rundt 1974 ble de kvinnelige medlemmene oppfordret til flirty fishing, det vil si å sjekke opp menn som på denne måten skulle rekrutteres til CoG.

I 1978 ble bevegelsen omorganisert, mye på grunn av høyere snittalder og fordi mange medlemmer nå hadde fått barn. Den nye organisasjonen fikk navnet The Family eller The Family of Love. De sentrale trosforestillingene forble de samme som før.

1980–1990-årene

Flirty fishing opphørte i 1987, men trossamfunnet beholdt sitt fokus på seksualitet, som anses som viktigere og vurderes mer positivt enn i andre kristne miljøer. Forholdet mellom Gud og menneske kan forstås i lys av brudemystikk, det vil si at det sammenlignes med et kjæresteforhold eller ekteskap (se for eksempel Høysangen).

Etter Moses Davids død i 1994 overtok hans enke Maria (Karen Zerby) ledelsen sammen med sin nye mann, Peter (Steve Kelly). I 1995 innførte hun The Love Charter, et detaljert regelverk for den enkeltes rettigheter og ansvar i fellesskapet. Her skjelnes det også mellom Charter Members (heltids medlemmer, misjonærer) og Fellow Members.

I dag

I 2010 ble Family of Love omorganisert til Family International (FI), et online nettverk med 1700 medlemmer (tall fra FI) som driver misjon og hjelpearbeid i nærmere 80 land. Medlemmene lever i mindre grupper rundt om i verden, også i Norge, der det anslagsvis bor rundt 20 medlemmer, fordelt på 3–4 «familier». Audhild Skoglund forteller i Sekter (2011) hvordan FI fremdeles vurderes som en farlig sekt, selv om det ikke lenger er noen grunn til det.

På FIs nettsted finner vi 25 korte troserklæringer, blant annet om «Kristi brud» og seksualitet. De fleste av de 25 erklæringene har imidlertid mye felles med lignende formuleringer fra andre kristne miljøer, i hvert fall de som har en fundamentalistisk eller bokstavtro bibelforståelse. To erklæringer som FI er mer alene om, gjelder «Åndelig krigføring» og «Engler og avdøde troende».

På samme nettsted er flere MO-brev publisert sammen med en mengde sanger skrevet og innspilt av medlemmer i CoG. Den mest kjente musikeren som deltar i diverse opptak, er Jeremy Spencer, et av originalmedlemmene i Fleetwood Mac (1967).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg