Thanksgiving er en årlig høytidsdag som feires i USA, Canada og noen andre steder. Den tradisjonelle feiringen var en takkefest for gode avlinger og andre livets gaver i året som gikk, men dagen har nå mistet mye av sitt religiøse innhold. Thanksgiving feires den andre mandag i oktober i Canada og den fjerde torsdag i november i USA.

Mange land i Europa hadde ulike former for høsttakkefester som immigrantene i Canada og USA brakte med seg. Ifølge amerikansk tradisjon kan thanksgiving føres tilbake til engelske kolonister i Plymouth, de såkalte pilegrimsfedrene, som feiret en høsttakkefest i 1621. Ifølge den myteomspunnede feiringen deltok det også representanter fra wampanoag-stammen. De to folkegruppene spiste og drakk sammen og sosialiserte så godt at det hersket fred til en alvorlig krig brøt ut på 1670-tallet.

Innvandrerne i New England hadde for vane å feire thanksgiving for å takke Gud, enten foranledningen var en militær seier eller at det ble slutt på en tørkeperiode. I sørstatene var det liten interesse for å feire thanksgiving. Etter en langvarig kampanje klarte redaktøren av Godey’s Lady Book, Sara Joseph Hale, å overbevise den amerikanske presidenten om at thanksgiving burde bli en nasjonal høytidsdag. 3. oktober 1863 proklamerte president Abraham Lincoln at en nasjonal thanksgiving skulle feires den siste torsdagen i november. Etter en del frem og tilbake fastsatte president Franklin D. Roosevelt datoen for feiringen til den fjerde torsdagen i november. Thanksgiving er fridag for alle i USA. Dagen etter, Black Friday, innleder julehandelen med tilbudsvarer.

Etter hvert som USA har blitt mer urbanisert og familiemedlemmer lever mer spredt, har thanksgiving blitt en dag for å komme sammen. Mange tar også fri på den påfølgende fredag, slik at de får en lang helg.

En viktig del av feiringen er å samles om et tradisjonelt måltid. På menyen står gjerne fylt kalkun, poteter, tranebærsaus, gresskarpai og grønnsaker. Hvert år «benåder» presidenten i USA en kalkun, en stor TV-begivenhet,

Tradisjonelt feires også dagen med arrangementer som fotballkamper eller parader. Paraden i New York skal være verdens største. Den varer i tre timer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.