Thanksgiving

The First Thanksgiving at Plymouth, maleri av Jennie A. Brownscombe fra 1914 av . CC BY 2.0

Thanksgiving er en årlig høytidsdag som feires i USA, Canada og noen andre steder. Den tradisjonelle feiringen var en takkefest for gode avlinger og andre livets gaver i året som gikk, men dagen har nå mistet mye av sitt religiøse innhold. Thanksgiving feires den andre mandag i oktober i Canada og den fjerde torsdag i november i USA.

Faktaboks

Uttale
þˈæŋksgiviŋ dei
Etymologi
engelsk ‘takksigelsesdag’
Også kjent som

Thanksgiving Day

Historisk bakgrunn

En thanksgiving middag av . CC BY 2.0

Mange land i Europa hadde ulike former for høsttakkefester som immigrantene i Canada og USA brakte med seg. Ifølge amerikansk tradisjon kan thanksgiving føres tilbake til engelske kolonister i Plymouth, de såkalte pilegrimsfedrene, som feiret en høsttakkefest i 1621. Ifølge den myteomspunnede feiringen deltok det også representanter fra wampanoag-stammen. De to folkegruppene spiste og drakk sammen og sosialiserte så godt at det hersket fred til en alvorlig krig brøt ut på 1670-tallet.

Innvandrerne i New England hadde for vane å feire thanksgiving for å takke Gud, enten foranledningen var en militær seier eller at det ble slutt på en tørkeperiode. I sørstatene var det liten interesse for å feire thanksgiving. Etter en langvarig kampanje klarte redaktøren av Godey’s Lady Book, Sara Joseph Hale, å overbevise den amerikanske presidenten om at thanksgiving burde bli en nasjonal høytidsdag. 3. oktober 1863 proklamerte president Abraham Lincoln at en nasjonal thanksgiving skulle feires den siste torsdagen i november. Etter en del frem og tilbake fastsatte president Franklin D. Roosevelt datoen for feiringen til den fjerde torsdagen i november. Thanksgiving er fridag for alle i USA. Dagen etter, Black Friday, innleder julehandelen med tilbudsvarer.

Moderne feiring

President Ronald Reagen benåder en kalkun i den årlige seremomien i Det Hvite Hus av . CC BY 2.0

Etter hvert som USA har blitt mer urbanisert og familiemedlemmer lever mer spredt, har thanksgiving blitt en dag for å komme sammen. Mange tar også fri på den påfølgende fredag, slik at de får en lang helg.

En viktig del av feiringen er å samles om et tradisjonelt måltid. På menyen står gjerne fylt kalkun, poteter, tranebærsaus, gresskarpai og grønnsaker. Hvert år «benåder» presidenten i USA en kalkun, en stor TV-begivenhet,

Tradisjonelt feires også dagen med arrangementer som fotballkamper eller parader. Paraden i New York skal være verdens største. Den varer i tre timer.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg