The First Thanksgiving at Plymouth, maleri av Jennie Augusta Brownscombe fra 1914
.
Lisens: CC BY 2.0
Tidligere president Ronald Reagan benåder en kalkun under den årlige seremonien utenfor Det hvite hus
.
Lisens: CC BY 2.0

Thanksgiving er en årlig høytidsdag som feires i USA, Canada og noen andre steder. Tradisjonelt var thanksgiving en høsttakkefest der man takket Gud for gode avlinger og andre av livets gaver i året som gikk, men dagen har nå mistet mye av sitt religiøse innhold. Thanksgiving feires den andre mandagen i oktober i Canada og den fjerde torsdagen i november i USA.

Faktaboks

Uttale
þˈæŋksgiviŋ dei
Etymologi
engelsk ‘takksigelsesdag’
Også kjent som

Thanksgiving Day

Etter hvert som USA har blitt mer urbanisert og familiemedlemmer lever mer spredt, har thanksgiving blitt en dag for å komme sammen, der mange reiser til andre byer eller områder for å være sammen med familien. Det er vanlig å ta fri den påfølgende fredag slik at det blir en langhelg.

En viktig del av feiringen er å samles om et tradisjonelt måltid. Den tradisjonelle maten på thanksgiving i USA er fylt kalkun. Den serveres med poteter, tranebærsaus, gresskarpai og grønnsaker. Hvert år «benåder» presidenten i USA en kalkun, noe som etter hvert har blitt en stor TV-begivenhet.

Tradisjonelt feires også dagen med arrangementer som fotballkamper eller parader. Thanksgiving-paraden i New York, som varer i tre timer, skal være den største.

Historisk bakgrunn

En thanksgiving-middag.
.
Lisens: CC BY 2.0

Mange land i Europa hadde ulike former for høsttakkefester som immigrantene i Canada og USA brakte med seg. Ifølge amerikansk tradisjon kan thanksgiving føres tilbake til engelske kolonister i Plymouth, de såkalte pilegrimsfedrene, som feiret en høsttakkefest i 1621. Ifølge den myteomspunnede feiringen deltok det også representanter fra wampanoag-stammen. De to folkegruppene spiste og drakk sammen og sosialiserte så godt at det hersket fred til en alvorlig krig brøt ut på 1670-tallet.

Innvandrerne i New England hadde for vane å feire thanksgiving for å takke Gud, enten foranledningen var en militær seier eller at det ble slutt på en tørkeperiode. I Sørstatene var det liten interesse for å feire thanksgiving. Etter en langvarig kampanje klarte redaktøren av Godey’s Lady Book, Sarah Josepha Hale (1788–1879), å overbevise den amerikanske presidenten om at thanksgiving burde bli en nasjonal høytidsdag. 3. oktober 1863 proklamerte president Abraham Lincoln at en nasjonal thanksgiving skulle feires den siste torsdagen i november. Etter en del frem og tilbake fastsatte president Franklin D. Roosevelt datoen for feiringen til den fjerde torsdagen i november. Thanksgiving er fridag for alle i USA. Dagen etter, Black Friday, innleder julehandelen med tilbudsvarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg