Faktaboks

Frances Willard
Frances Elizabeth Willard
Uttale
wˈila:d
Født
28. september 1839, Churchville, New York, USA
Død
17. februar 1898, New York, New York, USA
Frances Willard
Av .

Frances Willard var en amerikansk feminist, lærer og forkjemper for avholdssaken.

Under en reise til blant annet Paris i 1868 så hun alkoholmisbruket og de statskontrollerte bordellene på nært hold, noe som styrket hennes moralske kamp mot alkohol. Tilbake i USA ble hun i 1871 valgt til leder for det nye Women's College i Evanston. I 1872 ble hun rektor, og i 1873 professor i estetikk ved samme college. I 1874 frasa hun seg alle verv og stillinger for å vie seg helt til avholdssaken.

I 1874 dannet hun sammen med Annie Wittenmeyer avholdsforeningen The Chicago Women's Christian Temperance Union (senere Det Hvite Bånd), hvor hun satt som leder i perioden 1881–1898. Hun var en radikal kristen sosialist, hun koplet avholdssaken til stemmerettskampen, og kjempet også utrettelig for å bedre kvinners juridiske rettigheter og arbeidsforhold. I 1888 ble hun valgt til president for National Council of Women, og i 1891 leder for World Women's Christian Temperance Union.

Willard skrev utallige foredrag som hun holdt over hele Nord-Amerika, dessuten en mengde artikler og bøker, blant annet Women and Temperance (1883) og selvbiografien Glimpses of Fifty Years (1889).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg