Brooklyn, bydel i New York City, USA, på sørvestre del av Long Island, skilt fra Manhattan av East River; 184 km2 med 2 504 700 innb. (2010). Befolkningen består av ca. 43% hvite, svarte utgjør ca. 34% (de fleste i Bedford-Stuyvesant), italienere (Bensonhurst) og jøder (Borough Park). Folketallet gikk fra 1960 til 1990 kraftig ned, men har i de senere år igjen vist økning. Bydelen er knyttet til Manhattan ved flere broer, bl.a. Brooklyn Bridge (1883). Verrazano–Narrows Bridge (bygd 1964) fører over til Staten Island.

Brooklyn har bevart mye av sin identitet som tidligere selvstendig by. Sentrumsområdet består av store forretnings- og kontorkomplekser. Deler av sjøfronten brukes til havne- og industriformål. Bydelen har mange utdanningsinstitusjoner; zoologisk og botanisk have i Prospect Park. Det kjente bade- og fornøyelsesstedet Coney Island ligger på sørsiden av Brooklyn. Boligområdene oppviser stor sosial variasjon, fra det eksklusive Brooklyn Heights til slummen i Brownsville. Brooklyn Bridge - bygd i 1883 - er et kjent landemerke.

Brooklyn ble grunnlagt av nederlandske jordbrukere, som slo seg ned i områdene Midwood og Flatlands i 1624 samt i Gowanus i 1636. Bystatus fra 1834, del av New York 1898. Bydelen hadde tidligere et betydelig innslag av norsk-amerikanere, og hadde i mange år en meget aktiv norsk sjømannskirke. Kirken ble 1995 omdøpt til Kong Olav Vs kirke. Brooklyn har vært et senter for det norske Amerika i delstatene på østkysten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.