Brooklyn fra luften
Brooklyn sett fra luften fra sør, Manhattan oppe i høyre hjørne.
Brooklyn bridge
Brooklyn bridge åpnet i 1883 og går fra Manhattan til Brooklyn.
Life on Corners
Fra Brooklyn.

Brooklyn er en bydel i New York City, USA, på sørvestre del av Long Island, skilt fra Manhattan av East River. Bydelen har et areal på 184 kvadratkilometer og har 2 736 074 innbyggere (US Census, 2020).

Brooklyn har bevart mye av sin identitet som tidligere selvstendig by. Sentrumsområdet består av store forretnings- og kontorkomplekser. Deler av sjøfronten brukes til havne- og industriformål. Bydelen har mange utdanningsinstitusjoner, og zoologisk og botanisk hage i Prospect Park. Det kjente bade- og fornøyelsesstedet Coney Island ligger på sørsiden av Brooklyn. Boligområdene oppviser stor sosial variasjon, fra det eksklusive Brooklyn Heights til slummen i Brownsville. Brooklyn Bridge er et kjent landemerke.

Befolkning

Av befolkningen definerer 49,6 prosent seg som hvite og 33,2 prosent som svarte eller afrikansk-amerikanere. 18,9 prosent er av latinamerikansk herkomst (US Census, 2022). De fleste afrikansk-amerikanerne bor i strøket Bedford-Stuyvesant, mens italienere er samlet i nabolaget Bensonhurst og jøder i Borough Park. Folketallet gikk kraftig ned fra 1960 til 1980, men har siden vært økende. Bydelen er knyttet til Manhattan ved flere broer, blant annet Brooklyn Bridge (1883). Verrazano–Narrows Bridge (bygd 1964) fører over til Staten Island.

Historie

Brooklyn ble grunnlagt av nederlandske jordbrukere som slo seg ned i områdene Midwood og Flatlands i 1624, samt i Gowanus i 1636. Området fikk bystatus i 1834, og ble en del av New York i 1898. Bydelen hadde tidligere et betydelig innslag av norsk-amerikanere, og hadde i mange år en meget aktiv norsk sjømannskirke. I 1995 ble sjømannskirken omdøpt til Kong Olav Vs kirke. Brooklyn har vært et betydelig senter for det norske Amerika på østkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg