Brooklyn

Brooklyn sett fra luften fra sør, Manhattan oppe i høyre hjørne.
Brooklyn bridge åpnet i 1883 og går fra Manhattan til Brooklyn.
Fra Brooklyn.

Artikkelstart

Brooklyn er en bydel i New York City, USA, på sørvestre del av Long Island, skilt fra Manhattan av East River. Bydelen har et areal på 184 kvadratkilometer og har 2 648 771 innbyggere (US Census, 2017).

Brooklyn har bevart mye av sin identitet som tidligere selvstendig by. Sentrumsområdet består av store forretnings- og kontorkomplekser. Deler av sjøfronten brukes til havne- og industriformål. Bydelen har mange utdanningsinstitusjoner; zoologisk og botanisk hage i Prospect Park. Det kjente bade- og fornøyelsesstedet Coney Island ligger på sørsiden av Brooklyn. Boligområdene oppviser stor sosial variasjon, fra det eksklusive Brooklyn Heights til slummen i Brownsville. Brooklyn Bridge er et kjent landemerke.

Befolkning

Av befolkningen regnes 36,1 prosent som hvite, 19,1 som hispanic og 34,3 som svarte (US Census, 2017). De fleste afroamerikanere bor i strøket Bedford-Stuyvesant, mens italienere er samlet i nabolaget Bensonhurst og jøder i Borough Park. Folketallet gikk fra 1960 til 1990 kraftig ned, men har i de senere år igjen vist økning. Bydelen er knyttet til Manhattan ved flere broer, blant annet Brooklyn Bridge (1883). Verrazano–Narrows Bridge (bygd 1964) fører over til Staten Island.

Historie

Brooklyn ble grunnlagt av nederlandske jordbrukere, som slo seg ned i områdene Midwood og Flatlands i 1624 samt i Gowanus i 1636. Området fikk bystatus i 1834, og ble en del av New York i 1898. Bydelen hadde tidligere et betydelig innslag av norsk-amerikanere, og hadde i mange år en meget aktiv norsk sjømannskirke. Kirken ble i 1995 omdøpt til Kong Olav Vs kirke. Brooklyn har vært et senter for det norske Amerika i delstatene på østkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg