Thomas Jefferson var en amerikansk politiker for det demokratisk-republikanske partiet, vitenskapsmann og USAs 3. president i 1801–1809.

Jefferson var storgodseier og sakfører, men i 1769 kom han inn i det politiske liv som medlem av Virginias representanthus. Han var med i kontinentalkongressen i 1775–1776 og hadde en stor del av æren for utformingen av den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Fra 1785–1789 var Jefferson amerikansk utsending til Frankrike, og 1790–1793 var han USAs første utenriksminister. Hans uenighet med kabinettets sterke mann, Alexander Hamilton, som arbeidet for sentralisering og proteksjonisme, førte til Jeffersons avgang i 1793. I spissen for et nytt opposisjonsparti, det demokratisk-republikanske (det nåværende demokratiske parti regner gjerne Jefferson som sin grunnlegger), seiret han ved presidentvalget i 1800 og var USAs president i to perioder frem til 1809.

I denne tiden satte han gjennom kjøpet av Louisiana (1803) som senere ble til 15 nye delstater. Under napoleonskrigene førte han en streng nøytralitetspolitikk.

Jefferson var ikke bare en tradisjonsskapende politiker, men også en betydelig tenker og vitenskapsmann. Han hadde dessuten kunstneriske anlegg og var en av USAs ledende arkitekter. Han etterlot seg arkitektoniske verker av varig verdi, blant annet Virginias Capitol i Richmond (1796), som han utformet sammen med den franske arkitekten Clérissau. Han tegnet også sitt hjem Monticello og de eldste bygningene ved University of Virginia i Charlottesville (1805–24). Disse står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Thomas Jefferson døde i 1826. Etter eget ønske ble innskriften på gravsteinen hans at han var forfatteren av USAs uavhengighetserklæring, at han skrev Virginias lov om religionsfrihet, og at han stiftet University of Virgina. 

  • Peterson, Merrill D.: Thomas Jefferson and the new nation : a biography, 1970
  • Bedini, Silvio A.: Thomas Jefferson : statesman of science, 1990
  • Ellis, Joseph J.: American sphinx: the character of Thomas Jefferson, 1997
  • Malone, Dumas: Jefferson and his time, 1948-81, 6 b.
  • Tucker, Robert W. & David C. Hendrickson: Empire of liberty : the statecraft of Thomas Jefferson, 1990

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.