Ellen G. White
Ellen G. White var svært betydningsfull for utviklingen av Syvendedags Adventistkirken.
Av /Ellen G. White Estate.

Adventister er tilhengere av kirkesamfunn som har fått sitt navn på grunn av sin vektlegging av Jesu nære gjenkomst. Det har eksistert flere grupper adventister, men ordet adventist brukes oftest om tilhengere av Syvendedags Adventistkirken (frem til 2015 kjent som Syvendedags Adventistsamfunnet).

Faktaboks

Uttale
adventˈister
Etymologi
av latin adventus Domini, ‘Herrens komme’

Historikk

I 1830– og 1840-årene oppstod det i USA en tverrkirkelig vekkelse som ble kalt millerismen etter baptisten William Miller (1782–1849). Etter studier av Bibelens profetier beregnet Miller Jesu gjenkomst til 1843–1844. Bevegelsen fikk titusener av tilhengere, men ble sterkt redusert da beregningen ikke slo til.

I 1863 ble Syvendedags Adventistkirken dannet for å organisere de rundt 3500 gjenværende tilhengerne av millerismen. Dette har vokst til et verdensomspennende kirkesamfunn med 17,9 millioner medlemmer (2012). Det har i perioder eksistert flere utbrytergrupper som også har kalt seg adventister.

Av lederne har Ellen G. White (1827–1915) vært særlig betydningsfull. Hennes tallrike skrifter regnes som inspirert av Gud som veiledning for menighetene.

Lære

Bibelen danner grunnlaget for trosforståelsen. Syvendedags-adventistene skiller seg ut fra de fleste kristne kirkesamfunn ved sin forkastelse av de fortaptes evige strafflidelse og sin lære om deres tilintetgjørelse. Den syvende dagen, lørdag, holdes hellig.

Syvendedags-adventistene er pasifister. De legger stor vekt på helse- og avholdsarbeid, overholder gammeltestamentlige spiseforskrifter og er ofte vegetarianere. De praktiserer totalavhold fra tobakk og rusmidler. Adventistene er opptatt av å tjene det hele menneske og driver internasjonalt en rekke skoler, sykehus, klinikker, forlag og helsekostfabrikker.

I Norge

1 1878 kom dansk-amerikaneren John G. Matteson til Norge og begynte sin virksomhet som syvendedags-adventistmisjonær. Året etter ble den første menigheten organisert i Oslo. I 1982 fikk Matteson en gate oppkalt etter seg, John G. Mattesons vei på Ulsrud i Oslo.

I Norge finnes det 4800 medlemmer fordelt på omtrent 70 menigheter (2014). Syvendedags Adventistkirken driver radiostasjoner, en rekke grunnskoler, Tyrifjord videregående skole, helseinstitusjoner, eldresenter og forlag.

Siden 1881 har de utgitt Norges eldste helsetidsskrift, Sunnhetsbladet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borgen, Peder & Brynjar Haraldsø, red.: Kristne kirker og trossamfunn, 1993, 259-71
  • Heistø, Rigmor, red.: Dette tror vi, 2. utg., 1997, 5-12
  • Molland, Einar : Kristenhetens kirker og trossamfunn, 1976 (kap. 18)
  • Sødal, Helje Kringlebotn, red.: Det kristne Norge, 2002 (kap. 11)

Kommentarer (2)

skrev Carl Fredrik Tjeransen

Hvorfor kommer ikke artikkelen adventister opp når man søker på adventist?

svarte Anne Grete Nilsen

Hei.Foreløpig vil det kreve for mye koding og mye innsikt i morfologi, men søkingen vil bli bedre etter hvert.Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg