Phyllis Schlafly, amerikansk politisk aktivist på høyresiden og særlig kjent som fremstående konservativ kritiker av feminismen i 1970-årene.

Schlafly var utdannet jurist fra Washington University og studerte statsvitenskap ved Radcliffe College.

Hun engasjerte seg politisk som motstander av kommunismen og fikk sitt offentlige gjennombrudd i valgkampen til den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater, som tapte mot Lyndon B. Johnson i 1964. Schlaflys bok A Choice Not an Echo: The Inside Story of How American Presidents are Chosen (1964) ble en bestselger i konservative kretser dette året.

Schlafly er mest kjent for sitt arbeid mot feminisme i 1970-årene, da hun ledet an i kampen mot et grunnlovstillegg som skulle forby diskriminering på grunnlag av kjønn (Equal Rights Amendment, ERA). Tillegget ble vedtatt av Kongressen og godkjent av president Richard Nixon i 1972, men oppnådde over de påfølgende sju årene ratifisering i bare 35 av de nødvendige 38 delstatene.

Schlafly regnes av historikere som sterkt medvirkende til at tillegget aldri ble tatt inn i USAs grunnlov. Hun bidro til å samle motstandere av endringer i kjønnsrollene gjennom sin ledelse av "STOP ERA"-kampanjen og dermed til å organisere en bredere politisk motstand mot likestillingsarbeid mer allment.

Schlaflys arbeid medvirket også til at Det republikanske partiet på landsmøtet i 1980 vedtok motstand mot ERA som del av sitt partiprogram.

Schlafly, selv katolikk, fortsatte å mobilisere konservative, religiøse kvinner gjennom sin grasrotorganisasjon Eagle Forum, fra den ble stiftet i 1972 til hun døde i 2016. Organisasjonen produserte nyhetsbrev og radioprogrammer med kommentarer og påvirkningsarbeid rettet mot myndighetene.

Schlafly utgav en rekke bøker om konservatisme, kjønn og familie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.