Faktaboks

Phyllis Schlafly

Phyllis Stewart Schlafly

Født
15. august 1924, St. Louis, Missouri
Død
5. september 2016, St. Louis, Missouri
Phyllis Schlafly, 2013
Phyllis Schlafly, 2013
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Phyllis Schlafly var en amerikansk politisk aktivist på høyresiden, særlig kjent som fremstående konservativ kritiker av feminismen i 1970-årene.

Schlafly var utdannet jurist fra Washington University og studerte statsvitenskap ved Radcliffe College.

Hun engasjerte seg politisk som motstander av kommunismen og fikk sitt offentlige gjennombrudd i valgkampen til den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater, som tapte mot Lyndon B. Johnson i 1964. Schlaflys bok A Choice Not an Echo: The Inside Story of How American Presidents are Chosen (1964) ble en bestselger i konservative kretser dette året.

Antifeminist

Schlafly er mest kjent for sitt arbeid mot feminisme i 1970-årene, da hun ledet an i kampen mot et grunnlovstillegg som skulle forby diskriminering på grunnlag av kjønn (Equal Rights Amendment, ERA). Tillegget ble vedtatt av Kongressen og godkjent av president Richard Nixon i 1972, men oppnådde over de påfølgende sju årene ratifisering i bare 35 av de nødvendige 38 delstatene.

Schlafly regnes av historikere som sterkt medvirkende til at tillegget aldri ble tatt inn i USAs grunnlov. Hun bidro til å samle motstandere av endringer i kjønnsrollene gjennom sin ledelse av «STOP ERA»-kampanjen og dermed til å organisere en bredere politisk motstand mot likestillingsarbeid mer allment.

Schlaflys arbeid medvirket også til at Det republikanske partiet på landsmøtet i 1980 vedtok motstand mot ERA som del av sitt partiprogram.

Etter 1970-årene

Schlafly, som selv var katolikk, fortsatte å mobilisere konservative, religiøse kvinner gjennom sin grasrotorganisasjon Eagle Forum, fra den ble stiftet i 1972 til hun døde i 2016. Organisasjonen produserte nyhetsbrev og radioprogrammer med kommentarer og påvirkningsarbeid rettet mot myndighetene.

Schlafly utgav en rekke bøker om konservatisme, kjønn og familie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg