Landskapet i Østerrike kan deles i tre hovedområder: Alpene i de vestlige og sentrale deler av landet, det bøhmiske massiv i nord og lavlandsområder hovedsakelig i øst.

Alpinområdet i de vestlige og sentrale deler dekker nær 2/3 av landarealet. Sentralalpene i grensetraktene mot Sveits og Italia har store fjellpartier på 3000–4000 m. De høyeste fjell på østerriksk side er Wildspitze i Ötztaler-Alpene (3774 moh.), og lenger øst Grossglockner i Hohe Tauern (3797 moh.). Østalpene fortsetter i nordøstlig retning, med utløpere helt til Wienerwald (vest for Wien); fjellområdet splittes opp av de dype dalførene til Drau (Drava), Mur og Enns.

Sør for Drau danner Karnische Alpen og Karawanken naturlig grense mot Italia og Slovenia. Niedere Tauern i de sentrale deler når opp til 2863 moh. i Hochgolling. Begge disse områdene er dannet av krystallinske bergarter, mest gneis. Nord for Enns og Salzach ligger de nordlige kalkalper med fjelltopper opp til 2500–3000 moh. i Dachstein og Kitzbüheler Alpen. De fleste elvene har avløp til Donau; gjennom Tirol renner Inn (510 km) mot Bayern i Tyskland, og opptar Salzach fra øst. Alpeforlandet mellom Alpene og Donau er et bakket platå dekket av grus og moreneleire, nærmest Donau nedenfor Linz også av løss. Den vestlige delen av dette, Innviertel, går over i den bayerske høyslette.

Det bøhmiske massiv er et ås- og skoglandskap (500–1000 moh.) som strekker seg fra Donau og inn i Tsjekkia i nord. Berggrunnen består av granittstein, og området dekker ca. 10 % av Østerrikes landareal, landskapene Mühlviertel, Waldviertel og Weinviertel.

Øst og sør for Wien finnes et større lavlandsområde; den fruktbare Marchfeldsletta strekker seg mellom Wien og Bratislava i Slovakia. Slettelandet lengst sørøst hører til det øvreungarske lavlandet; den store og grunne Neusiedler See (115 moh.) i Burgenland fortsetter inn i Ungarn, og er omgitt av idylliske landsbyer og vinmarker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.