Østerrikes geografi

Alpene omfatter ca. 2/3 av Østerrikes areal og har store områder som ligger over snøgrensen. Bildet er fra Mayrhofen i Zillertal, Tirol. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Traunkirchen ved Traunsee i Oberösterreich. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Østerrike er en innlandsstat i Sentral-Europa. Landet grenser i nord til Tyskland og Tsjekkia, i øst til Ungarn og Slovakia, i sør til Italia og Slovenia og i vest til Liechtenstein og Sveits.

Landskapet kan deles i tre hovedområder: Alpene i de vestlige og sentrale deler av landet, det bøhmiske massiv i nord og lavlandsområder hovedsakelig i øst.

Alpene

Alpinområdet i de vestlige og sentrale deler dekker nær ⅔ av landarealet. Sentralalpene i grensetraktene mot Sveits og Italia har store fjellpartier på 3000 til 4000 meter over havet. De høyeste fjellene på østerriksk side er Wildspitze i Ötztaler-Alpene (3774 meter over havet), og lenger øst Grossglockner i Hohe Tauern (3797 meter over havet). Øst-Alpene fortsetter i nordøstlig retning, med utløpere helt til Wienerwald (vest for Wien); fjellområdet splittes opp av de dype dalførene til elvene Drau (Drava), Mur og Enns.

Sør for Drau danner Karnische Alpen og Karavankene naturlig grense mot Italia og Slovenia. Niedere Tauern i de sentrale deler når opp til 2863 meter over havet i Hochgolling. Begge disse områdene er dannet av krystallinske bergarter, mest gneis. Nord for Enns og Salzach ligger de nordlige kalkalper med fjelltopper opp til 2500 til 3000 meter over havet i Dachstein og Kitzbüheler Alpen. De fleste elvene har avløp til Donau; gjennom Tirol renner Inn (510 kilometer) mot Bayern i Tyskland, og opptar Salzach fra øst. Alpeforlandet mellom Alpene og Donau er et bakket platå dekket av grus og moreneleire, nærmest Donau nedenfor Linz også av løss. Den vestlige delen av dette, Innviertel, går over i den bayerske høyslette.

Det bøhmiske massiv

Det bøhmiske massiv er et ås- og skoglandskap (500 til 1000 meter over havet) som strekker seg fra Donau og inn i Tsjekkia i nord. Berggrunnen består av granitt, og området dekker om lag ti prosent av Østerrikes landareal; landskapene Mühlviertel, Waldviertel og Weinviertel.

Lavlandsområder

Øst og sør for Wien finnes et større lavlandsområde; den fruktbare Marchfeldsletta strekker seg mellom Wien og Bratislava i Slovakia. Slettelandet lengst sørøst hører til det øvreungarske lavlandet; den store og grunne Neusiedler See (115 meter over havet) i Burgenland fortsetter inn i Ungarn, og er omgitt av idylliske landsbyer og vinmarker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg