Av /Shutterstock.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Vorarlberg er et forbundsland lengst vest i Østerrike, Innbyggertallet er 397 100 (2020) og området har et areal på 2601 km².

Faktaboks

Uttale
'få:r-
Etymologi
‘bortenfor Arlberg’

Vorarlberg har 4,4 prosent av Østerrikes befolkning. Området ligger mellom Bodensee og Rhinen i vest og Arlbergpasset i øst, og har grenser til Tyskland, Sveits, Liechtenstein og forbundslandet Tirol. Hovedstaden er Bregenz.

Vorarlberg er inndelt i 96 kommuner i fire distrikter: Bludenz, Bregenz, Dornbirn og Feldkirch. De viktigste elvene er Rhinen, Ill, Bregenzer Ach og Dornbirner Ach.

Befolkning

De fleste bor i Rhindalen, som er svært tett befolket. Største byer er Dornbirn og Bregenz. Befolkningen taler alemanniske dialekter og er dermed nær beslektet med sveitserne. Det store flertall er katolikker. Det har vært flere innvandringsbølger: på 1300-tallet «walsere» fra Wallis i Sveits, i 1870–1880-årene italienere fra Trentino, 1945–1950 sydtirolere, sudettyskere og andre fordrevne, og i 1960–70-årene fremmedarbeidere, især fra Tyrkia og Jugoslavia. Utlendingsandelen i 2019 er rundt 18 prosent.

Næringsliv

Området har mye husdyrbruk. Det er flere store vannkraftverk. Nest etter Wien er Vorarlberg den sterkest industrialiserte delen av Østerrike. Tekstilindustrien var tidligere dominerende, i dag er finmekanikk og elektroindustri viktigst. Flere internasjonale storkonsern finnes her, blant annet Hydro Aluminium i Nenzing. Området har også en betydelig turistnæring med flere vintersportsteder.

Det er gode vei- og jernbaneforbindelser til Tyskland, Sveits og Liechtenstein. Vorarlberg har forbindelse til resten av Østerrike (Tirol) ved tunneler gjennom Arlberg (13,9 kilometer lang veitunnel og 10,6 kilometer lang jernbanetunnel på 1300 moh.).

Historikk

Vorarlberg kom på 1300–1500-tallet under Habsburg, ble i 1782 lagt under Tirol og hørte derfor i 1805–14 til Bayern. I 1918 ble det et forbundsland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg