Hjort, partået hovdyrart i hjortefamilien. Hannen, som bærer et kraftig gevir, kalles kronhjort. Den gevirløse hunnen kalles kolle eller hind. Nest etter elgen den største europeiske hjortearten.

Den har rødbrun overside med mørkerød ryggstripe; mørkegrå under. Som spedkalv er den gulaktig med små, hvite flekker. Geviret er opprettstående med 6–7 (sjelden flere) spisser på hver stang. De øverste 3–4 spissene danner en krone i toppen. Størrelsen varierer sterkt; lengde 165–250 cm pluss hale ca. 15 cm, skulderhøyde 120–150 cm, vekt 100–270 kg. Brunsttid i første halvdel av oktober, kalvingen i mai eller begynnelsen av juni. Når kalven er 7 måneder, får den sitt første gevir; når dyret er 2 år, får geviret sine første spisser. Gevirene felles i februar–mars og er fullt utvokst igjen på 3 måneder.

Den er utbredt i Europa, Nord-Amerika, Nord-Afrika og i store deler av Asia, og det er beskrevet et stort antall underarter. I Sverige finnes hjort i Skåne, og i Danmark på Jylland. I Norge finnes den hovedsakelig fra Stavanger til Nordland. I de senere år har den også spredt seg til Sør- og Østlandet.

Hjorten foretrekker skog og skogkanter, men kan også forekomme i mer åpne områder. En stor del av bestanden kan om vinteren trekke fra indre strøk mot lune skogdistrikter nærmere sjøen. Høst og vår søker den ofte til åkrer, og utover vinteren lever den av halvvissent gress, lyng og lav, og av kvist og bark av løvtrær. I strenge vintrer ødelegger den mange unge nåletrær.

Stort sett har den norske hjortebestanden holdt seg bra. Den har vært godt vernet av loven. I steinalderen levde hjorten i Norge til nord for Salten; rester av den er funnet på steinalderboplassene på Vestlandet. Ennå på 1500- og 1600-tallet forekom den fra Telemark til Nordland. På 1700-tallet gikk den kraftig tilbake, og først i siste halvdel av 1800-tallet kom bestanden på fote igjen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.