Faktaboks

Ernst Jandl
Født
1. august 1925, Wien
Død
9. juni 2000, Wien
Ernst Jandl og Friederike Mayröcker (1974)
Ernst Jandl og Friederike Mayröcker (1974)
Ernst Jandls gravsted: Zentralfriedhof, Wien
Ernst Jandls gravsted: Zentralfriedhof, Wien
Ernst Jandls gravsted: Zentralfriedhof, Wien
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ernst Jandl var en østerriksk forfatter. Han regnes som den fremste representanten for konkret poesi i østerriksk litteratur.

Biografi

Jandl ble født og vokste opp i Wien. I 1943 ble han innkalt som soldat i andre verdenskrig; i 1946 vendte han tilbake til Østerrike etter å ha vært i amerikansk krigsfangenskap. Han utdannet seg til lærer og underviste fram til 1979. Etter at han debuterte som forfatter i 1952, knyttet han mange kontakter til andre kunstnere, blant annet til Gerhard Rühm (født 1930), H. C. Artmann (1921–2000) og ikke minst Friederike Mayröcker (1924–2021), som han levde sammen med livet ut. Han var sentral i Grazer Autorenversammlung, en forfatterforening som fungerte som en motpol til østerrikske P.E.N.

Forfatterskap

Lyrikk

Jandl skrev dikt og prosatekster, dessuten korte dramatiske scener og hørespill, blant annet sammen med Mayröcker. Utgangspunkt for Jandles tekster er lek med språk. Blant hans mest kjente diktsamlinger er Laut und Luise (1966, tittelen leker med ordene laut, 'høyt', og leise, 'svakt') og Sprechblasen (1968, «Snakkebobler»). Bak de morsomme ordspillene kommer Jandls kritiske holdning tydelig til uttrykk, blant annet i diktet schtzngrmm, som består av nonsensord som øker i styrke, til man hører at nonsensordet «schtzngrmm» langsomt forvandler seg til Schützengraben ('skyttergrav') og ender med etterlikning av maskingeværsalver. Lignende forekommer i diktet lichtung (1966), hvor han bytter om på bokstavene l og r og dermed leker med «rinks» (links, 'til venstre') og «lechts» (rechts, 'til høyre'): en kritisk kommentar til den aktuelle politiske diskusjonen på 1960-tallet.

Andre kjente diktsamlinger er klare gerührt (1964), Der künstliche Baum (1970) og serienfuss (1974). Mange av hans dikt har blitt tonesatt. Enda mer kjent er Jandls egne muntlige tolkninger, som foreligger som opptak fra forfatterens egne framføringer. Jandl var en glitrende performer og svært populær blant publikum.

Hørespill og prosa

Sammen med Mayröcker skrev Jandl en rekke hørespill, blant annet Fünf Mann Menschen (1968), Der Gigant (1969) og Spaltungen (1970), samt prosateksten Gemeinschaftsarbeit (med bidrag også av Andreas Okopenko). Han skrev også prosa, blant annet flöda und der schwan (1971) og wischen möchten (1974). I 1999 kom aus dem wirklichen leben. gedichte und prosa (1999).

Betydning

Ernst Jandl er Østerrikes fremste representant for konkret poesi. Gjennom sine mange framføringer nådde han ut til et bredt publikum og ble en svært populær forfatter. Diktene hans har sin plass i den litterære kanon, også i skolens tyskundervisning. I 1990 kom en første utgave av hans samlede verk i tre bind; i 2016 kom denne ut i ny og bearbeidet utgave, da i seks bind. Hans Poetische Werke ble gitt ut i ti bind i 1997.

Utmerkelser

Jandl fikk en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet ble han tildelt følgene priser:

  • Georg Trakl-prisen for lyrikk (1974)
  • Georg Büchner-prisen (1984)
  • Kleist-prisen (1993)
  • Friedrich Hölderlin-prisen (1995)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg