Takrøreng på Salta, Søndre Sandøy, Hvaler.
utbredelse av takrør
Naturlig utbredelse av takrør (Phragmites australis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av takrør

Takrør er den største av de norske gressartene, med 1–4 meter høyt strå og stor, svartfiolett topp.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phragmites australis
Beskrevet av
(Cav.) Trin. ex Steud.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Den vokser i myrer, vann og ved havstrand, og i Norge mest på Østlandet, sjeldnere på Vestlandet og i Nord-Norge. Det er ikke egnet til fôr, men har i sørligere land vært brukt til taktekking.

Takrør formerer og sprer seg med frø og med grove, innhule jordstengler som gjerne ligger dypt i jorden. Den kan være et brysomt ugress i åpne grøfter og kanaler der den hindrer vannet i å komme frem. Herifra vandrer den ved hjelp av jordstenglene inn i tilgrensende åker og eng dersom grunnvannet står for høyt. Takrør motarbeides ved grøfting og senking av grunnvannstanden, men er ellers på grunn av jordstenglenes plassering og dimensjon vanskelig å bekjempe mekanisk i voksende kulturer. Den kan imidlertid bekjempes ved hjelp av spesielle kjemiske ugressmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

takrør
Phragmites australis
Tidligere vitenskapelig navn
Trichoön phragmites (L.) Rendle, Trichoon phragmites (L.) Rendle, Arundo phragmites L., Arundo vulgaris Lam., Phragmites communis Trin., Phragmites vulgaris (Lam.) Trev.
Artsdatabanken-ID
100132
GBIF-ID
5290149

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg