Religion i Østerrike

Karlskirche (1716–37) er et av barokkens mest staselige byggverk. Kirken ble tegnet av Johann Fischer von Erlach. Den har en sentral kuppel, flankert av to tårnsøyler etter modell av Trajansøylen i Roma. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Om lag 57 prosent av Østerrikes befolkning er medlemmer av den katolske kirke, som er inndelt i to erkestift og sju andre stift. Den største av de evangeliske kirkesamfunn er Den evangeliske kirke av den augsburgske bekjennelse i Østerrike, som har en synodal/biskoppelig organisasjon og en oppslutning i befolkningen på rundt 3,3 prosent. Muslimene utgjør i overkant av åtte prosent. Andre minoritetsgrupper utgjør rundt 3 prosent (blant annet 10 000 jøder), og mange er uten religiøs tilknytning. (Alle tall fra 2018)

Alle religionssamfunn reguleres etter lov om korporasjoner (Körperschaft) som i Tyskland, noe som blant annet gir skattefordeler.

Historikk

Kristendommen kom til nåtidens Østerrike allerede rundt år 300. Erkebispesetet i Salzburg ble opprettet mot slutten av 700-tallet, mens Wien fikk erkebispesete i 1469. Under reformasjonen på 1500-tallet vant den protestantiske lære frem på bekostning av katolisismen, særlig blant adelen og borgerne. Motreformasjonen fikk imidlertid overtaket på 1600-tallet. På 1700-tallet førte reformpolitikken under Maria Theresia og Josef 2 til begrensninger av kirkens makt, og kirken ble etter 1780 organisert som en landskirke under statlig kontroll. Statskirkesystemet ble avskaffet og religionsfrihet ble innført i 1848, men i 1870 ble kirken på ny knyttet fastere til staten. Det autoritære katolske regimet under Engelbert Dollfuss sluttet et konkordat med paven i 1934. Dette ble fornyet i 1957 og består fortsatt.

Østerrike-Ungarn fikk en stor muslimsk befolkning i Bosnia-Hercegovina i 1878, og keiserriket ble en flerreligiøs stat. I 1911 ble islam godkjent som eget religionssamfunn, og dette var den historiske og juridiske bakgrunnen for den offisielle anerkjennelsen av islam 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg