Religion i Østerrike

Ca. 78 % av befolkningen er medlemmer av den katolske kirke, som er inndelt i to erkestift og sju andre stift. Den største av de evangeliske kirkesamfunn er Den evangeliske kirke av den augsburgske bekjennelse i Østerrike, som har en synodal/biskoppelig organisasjon og en oppslutning i befolkningen på rundt 5 %. Muslimene utgjør i overkant av 2 %. Andre minoritetsgrupper utgjør rundt 3 % (bl.a. 10 000 jøder), og vel 10 % er uten religiøs tilknytning. Alle religionssamfunn reguleres etter lov om korporasjoner (Körperschaft) som i Tyskland, noe som bl.a. gir skattefordeler.

Allerede på 300-tallet kom kristendommen til Østerrike. Erkebispesetet i Salzburg ble opprettet mot slutten av 700-tallet, mens Wien fikk erkebispesete 1469. Under reformasjonen på 1500-tallet vant den protestantiske lære frem på bekostning av katolisismen, særlig blant adelen og borgerne. Motreformasjonen fikk imidlertid overtaket på 1600-tallet. På 1700-tallet førte reformpolitikken under Maria Theresia og Josef 2 til begrensninger av kirkens makt, og kirken ble etter 1780 organisert som en landskirke under statlig kontroll. Statskirkesystemet ble avskaffet og religionsfrihet ble innført 1848, men 1870 ble kirken på ny knyttet fastere til staten. Det autoritære katolske regimet under Engelbert Dollfuss sluttet et konkordat med paven 1934. Dette ble fornyet 1957 og består fortsatt.

Østerrike-Ungarn fikk en stor muslimsk befolkning i Bosnia-Hercegovina 1878, og landet ble en flerreligiøs stat. 1911 ble islam godkjent som eget religionssamfunn, og dette var den historiske og juridiske bakgrunnen for den offisielle anerkjennelsen av islam 1979.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg