Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.

Anschluss av Bundesarchiv, Bild 183-1987-0922-500. CC BY SA 3.0

Anschluss er Østerrikes tilslutning til Tyskland 13. mars 1938. Den ble gjennomført av den nazistiske kansler Arthur Seyss-Inquart etter at tyske tropper hadde marsjert inn i landet.

Nasjonalforsamlingene i de to landene hadde i 1918–1919 erklært at Tysk-Østerrike var en del av den tyske republikken. Seierherrene i første verdenskrig, særlig Frankrike og Italia, motsatte seg imidlertid Anschluss. Fredsslutningene i Versailles og Saint-Germain slo fast at det ikke kunne skje noen endring i Østerrikes statsrettslige stilling uten samtykke av Folkeforbundet.

Seierherrene hindret folkeavstemning om spørsmålet, men lokale avstemninger i Tirol og Salzburg viste overveldende flertall for Anschluss. I 1931 forsøkte de to lands regjeringer å gjennomføre en tollunion, men ble stanset av Frankrike, Italia og Den lille entente.

Etter at Hitler i 1933 hadde fått makten i Tyskland, ble reaksjonen mot Anschluss skarpere i Østerrike. I de følgende år ble striden mellom tilhengerne av tilslutning og de forskjellige fraksjoner av motstandere sterkt tilspisset, inntil Anschluss ble gjennomført etter den tyske innmarsjen i 1938.

Østerrikes tilslutning til Tyskland ble opphevet i 1945, og i den østerrikske statsavtale av mai 1955 inngikk et forbud mot politisk eller økonomisk union mellom Østerrike og Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.