Anschluss
Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Anschluss er Østerrikes tilslutning til Tyskland 13. mars 1938. Den ble gjennomført av den nazistiske kansler Arthur Seyss-Inquart etter at tyske tropper hadde marsjert inn i landet.

Faktaboks

Uttale
ˈanschluss
Etymologi
tysk ‘tilslutning’

Etter første verdenskrig

Nasjonalforsamlingene i de to landene hadde i 1918–1919 erklært at Tysk-Østerrike var en del av den tyske republikken. Seierherrene i første verdenskrig, særlig Frankrike og Italia, motsatte seg imidlertid Anschluss. Fredsslutningene i Versailles og Saint-Germain slo fast at det ikke kunne skje noen endring i Østerrikes statsrettslige stilling uten samtykke av Folkeforbundet.

Seierherrene hindret folkeavstemning om spørsmålet, men lokale avstemninger i Tirol og Salzburg viste overveldende flertall for Anschluss. I 1931 forsøkte de to lands regjeringer å gjennomføre en tollunion, men ble stanset av Frankrike, Italia og Den lille entente.

Etter 1933

Etter at Hitler i 1933 hadde fått makten i Tyskland, ble reaksjonen mot Anschluss skarpere i Østerrike. I de følgende år ble striden mellom tilhengerne av tilslutning og de forskjellige fraksjoner av motstandere sterkt tilspisset, inntil Anschluss ble gjennomført etter den tyske innmarsjen i 1938.

Østerrikes tilslutning til Tyskland ble opphevet i 1945, og i den østerrikske statsavtale av mai 1955 inngikk et forbud mot politisk eller økonomisk union mellom Østerrike og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Begrepet "Anschluss" er svært omstridt på tysk og brukes i dag kun med anførselstegn eller med såkalt foran. Begrepet ble brukt politisk i NS-tida, og man forsøker i dag derfor å markere at man ikke ukritisk overtar NS-terminologi (dette gjelder også begrepet "Kristallnacht", som knapt nok brukes på tysk lenger). Det kunne med fordel ha vært problematisert i teksten.

svarte Ida Scott

Hei! Tusen takk for kommentar. Du har rett i at denne teksten kunne ha vært bedre. Du kan også gjerne legge inn et endringsforslag med forbedringer. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg