Anschluss

Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Anschluss er Østerrikes tilslutning til Tyskland 13. mars 1938. Den ble gjennomført av den nazistiske kansler Arthur Seyss-Inquart etter at tyske tropper hadde marsjert inn i landet.

Faktaboks

Uttale
ˈanschluss
Etymologi
tysk ‘tilslutning’

Etter første verdenskrig

Nasjonalforsamlingene i de to landene hadde i 1918–1919 erklært at Tysk-Østerrike var en del av den tyske republikken. Seierherrene i første verdenskrig, særlig Frankrike og Italia, motsatte seg imidlertid Anschluss. Fredsslutningene i Versailles og Saint-Germain slo fast at det ikke kunne skje noen endring i Østerrikes statsrettslige stilling uten samtykke av Folkeforbundet.

Seierherrene hindret folkeavstemning om spørsmålet, men lokale avstemninger i Tirol og Salzburg viste overveldende flertall for Anschluss. I 1931 forsøkte de to lands regjeringer å gjennomføre en tollunion, men ble stanset av Frankrike, Italia og Den lille entente.

Etter 1933

Etter at Hitler i 1933 hadde fått makten i Tyskland, ble reaksjonen mot Anschluss skarpere i Østerrike. I de følgende år ble striden mellom tilhengerne av tilslutning og de forskjellige fraksjoner av motstandere sterkt tilspisset, inntil Anschluss ble gjennomført etter den tyske innmarsjen i 1938.

Østerrikes tilslutning til Tyskland ble opphevet i 1945, og i den østerrikske statsavtale av mai 1955 inngikk et forbud mot politisk eller økonomisk union mellom Østerrike og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Elin Nesje Vestli

Begrepet "Anschluss" er svært omstridt på tysk og brukes i dag kun med anførselstegn eller med såkalt foran. Begrepet ble brukt politisk i NS-tida, og man forsøker i dag derfor å markere at man ikke ukritisk overtar NS-terminologi (dette gjelder også begrepet "Kristallnacht", som knapt nok brukes på tysk lenger). Det kunne med fordel ha vært problematisert i teksten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg