Inndalen i Tirol, Østerrike

Tirol (forbundsland)

Tirol
Av /Shutterstock.
Tirol

Tirol. En gruppe skarpskyttere i tradisjonelle drakter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Fjellet Wilder Kaiser i Tirol, Østerrike

Artikkelstart

Tirol er et forbundsland i Østerrike som består av to atskilte deler, Nord-Tirol og Øst-Tirol. Innbyggertallet er 751 100 (2018) og området har et areal på 12 657 km².

Faktaboks

Uttale
tirˈol

Tirol har 8,5 prosent av Østerrikes befolkning. Hovedstaden er Innsbruck. Området grenser til Tyskland (Bayern) i nord, forbundslandet Vorarlberg i vest, Italia i sør og forbundslandene Salzburg og Kärnten i øst.

Natur

Tirol er i sin helhet av alpin karakter. Hovedområdet er den vest–østgående Inndalen som skiller de nordlige Kalkalpene (med grensefjellet Zugspitze, Tysklands høyeste fjell), Ötztalpene og Zillertalalpene. Grensen mot Salzburg går gjennom fjellmassivet Hohe Tauern. Her ligger Grossglockner, som er Østerrikes høyeste fjell med en høyde på 3797 meter over havet. Den nordlige delen av Tirol dreneres av elven Inn og den østlige delen dreneres av Drau. 40 prosent av arealet er skogkledd, mens 27 prosent er snaufjell.

Befolkningen

Befolkningen er svært ujevnt fordelt, de fleste er bosatt utenfor byer og tettsteder. Tettest befolket er dalene langs elvene Inn i Nord-Tirol og Drau i Øst-Tirol. De viktigste byene er hovedstaden Innsbruck, Kufstein og Hall i Nord-Tirol og Lienz i Øst-Tirol.

Samferdsel

Tirol er svært viktig for gjennomgangstrafikken (jernbaner og motorveier) mellom Tyskland og Italia. Motorveien over Brennerpasset har en døgntrafikk på over 30 000 kjøretøyer. En jernbanetunnel og en 14 kilometer lang veitunnel gjennom Arlberg forbinder Tirol med Vorarlberg, og Felber–Tauern-tunnelen forbinder de to delene av Tirol med hverandre via Mittersill i forbundslandet Salzburg.

Næringsliv

Tirol er det forbundsland i Østerrike som har de største inntektene av turisttrafikken. Jordbruket spiller ingen stor rolle som næringsvei, men har indirekte en stor betydning, blant annet for turisme. Husdyrholdet er viktigst, det er også betydelig skogbruk. I tillegg er det gruvedrift med utvinning av salt, kobber og magnesium, og stor produksjon av elektrisitet basert på vannkraft. Industrien er stort sett basert på mindre foretak med lange tradisjoner, som for eksempel tekstilindustrien i Inndalen.

Historie

Det keltiske Tirol ble erobret av Augustus 15 år fvt og lagt til Raetia (og Noricum).

Etter det vestromerske rikes fall kom Tirol under ostrogoterne, senere kom den sørlige delen under langobardene og den nordlige delen under bayrerne. Et stykke inn i middelalderen ble Tirol ble oppløst i mindre grevskaper, og biskopene i Bressanone (Brixen) og Trento (Trient) fikk store besittelser der. Mektigst ble grevene av Andechs, som fra 1100-tallet kalte seg hertuger av Tirol (etter slottet Tirol ved byen Meran). I 1363, da den mannlige linjen døde ut, avstod den siste hertugs datter Margareta (etter sin manns og sønns død) arveretten til sin fetter, hertug Rudolf av Østerrike, skjønt hun hadde vært gift med Ludvig av Bayerns sønn, Ludvig av Brandenburg. På den måten fikk habsburgerne Tirol og avgjorde i 1369 Bayerns krav ved å utbetale en større pengesum.

I 1805 la Napoleon Tirol under Bayern, men innbyggerne reiste seg i opprør i 1809 under Andreas Hofer. I 1815 ble Tirol igjen østerriksk. På 1800-tallet vokste det frem en sterk stemning for tilslutning til Italia blant den italiensktalende befolkningen lengst sør. Ved freden i St. Germain i 1919 ble landet delt etter vannskillet. Den østerrikske delen, Bundesland Tirol, ligger siden den gang mellom Vorarlberg og Salzburg og omfatter en eksklave, Øst-Tirol, vest for Kärnten. For den den italienske delen, se Sør-Tyrol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg