Salzburg (forbundsland)

Av /Shutterstock.

Salzburg med slottet på høyden i bakgrunnen. I forgrunnen til venstre sees Kollegienkirche. Fasaden med de to tårnene (bak Kollegienkirche) tilhører domkirken. Omtrent midt på bildet (med spisst tårn) sees Fransiskanerkirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Salzburg er et forbundsland i Østerrike. Innbyggertallet er 552 500 (2018) og området har et areal på 7154 km².

Forbundslandet Salzburg har 6,3 prosent av Østerrikes befolkning. Det store flertallet er katolikker (se religion i Østerrike). Hovedstaden er byen Salzburg. Området grenser til Oberösterreich i nordøst, Steiermark i øst, Kärnten i sør, Tirol i sør og vest og Tyskland (Bayern) i nordvest.

Forbundslandet er inndelt i fem distrikter: Flachgau, Tennengau, Lungau, Pongau og Pinzgau, som stort sett er skilt fra hverandre ved fjellmassiver.

Salzburg omfatter i sør deler av fjellmassivet Hohe Tauern og Niedere Tauern, i nord Salzburgeralpene og i vest deler av Kitzbühelalpene. Hele 90 prosent av arealet er alpelandskap og 48 prosent av landarealet er skog, omtrent som i Østerrike samlet. Her finnes rikelig med gode beiter, og husdyr- og skogbruk er viktige næringer.

Det er forholdsvis lite industri, men betydelig elektrisitetsproduksjon med vannkraft. Navnet Salzburg kommer fra saltutvinningen, som har foregått til alle tider. Saltproduksjonen og annen gruvedrift har avtatt i betydning, men det er fortsatt noe gruvedrift basert på salt fra Dürnberg, kobber fra Bischofshofen og magnesitt fra Leogang. Salzburg har en stor andel av Østerrikes turisttrafikk, og mange vintersportssteder.

Historikk

Erkestiftet Salzburg ble opprettet i 798 og var til 1803 et fyrstedømme, direkte underlagt den tysk-romerske keiser. Deretter var landet et verdslig kurfyrstedømme til det kom til Østerrike i 1806. I 1810 kom det til Bayern og 1814 igjen til Østerrike, der det ble eget kronland i 1849. Salzburg ble forbundsland i 1920.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg