Faktaboks

Walther von der Vogelweide
Uttale
– fˈå:gelvaidə
Født
1170
Død
1230
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Walter von der Vogelweide, Große Heidelberger Liederhandschrift (ca. 1300)
Walter von der Vogelweide, Große Heidelberger Liederhandschrift (ca. 1300)
I 1203 fikk Walter von der Vogelweide penger for å kjøpe en pelsfrakk.
I 1203 fikk Walter von der Vogelweide "fünf lange Schillinge" for å kjøpe seg en pelsfrakk.
I 1203 fikk Walter von der Vogelweide penger for å kjøpe en pelsfrakk.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Walther von der Vogelweide var middelalderens betydeligste minnesanger. Med ham nådde middelalderdiktningen sitt høydepunkt; han er ikke bare den største, men også den mest mangesidige av minnesangerne.

Vi vet lite sikkert om Walther von der Vogelweide sitt liv, bare at han var av ridderslekt og tilbrakte sine læreår i Østerrike. Han fikk sin utdannelse ved babenbergernes hoff i Wien og fikk blant andre Reinmar von Hagenau som læremester. Da hertug Fredrik 1 døde på korstog i 1198, måtte han forlate hoffet og førte fra da av et vandreliv.

I motsetning til de andre minnesangerne var han også politisk dikter. Han skrev om forskjellige politiske spørsmål, blant annet tre Reichssprüche, tre Kaisersprüche og tre Papstsprüche og forfattet innlegg i striden om keiserverdigheten og i kampen mellom pave Innocens 3 og keiser Fredrik 2, som han var tilhenger av.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg