Salzburg

Salzburg med slottet på høyden i bakgrunnen. I forgrunnen til venstre sees Kollegienkirche. Fasaden med de to tårnene (bak Kollegienkirche) tilhører domkirken. Omtrent midt på bildet (med spisst tårn) sees Fransiskanerkirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Politisk kart over Østerrike, med de største byene
Byen Salzburg er hovedstaden i forbundslandet Salzburg. Byen ligger ved elven Salzach og grensen mot Tyskland, 115 kilometer sørøst for München.
Politisk kart over Østerrike, med de største byene
Av .

Salzburg er en by i Østerrike, og er hovedstaden i forbundslandet Salzburg. Byen ligger ved elven Salzach og grensen mot Tyskland, 115 kilometer sørøst for München. Salzburg har 153 300 innbyggere (2018), og er Østerrikes fjerde største by etter folketall.

Kultur og utdanning

Mozart-familien

Samtidig maleri av Leopold Mozart som musiserer med sine to barn, Wolfgang Amadeus og Maria Anna. Wolfgang Amadeus Mozart ble født i Salzburg i 1756 og bodde i byen fram til han var 26 år gammel.

Mozart-familien
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Salzburg er et østerriksk turist- og kultursentrum, med blant annet akademi for musikk og scenekunst (Mozarteum). Huset hvor Wolfgang Amadeus Mozart ble født, er nå museum. Festspillene i Salzburg har siden 1920 gjort Salzburg til et sentrum for musikk og teaterkultur.

Universitetet i Salzburg ble grunnlagt i 1622. Det ble nedlagt i 1810, men gjenåpnet i 1962. Byen har også et privat medisinsk universitet og er hovedsete for Alma Mater Europaea, et internasjonalt universitet med campuser i flere Europeiske byer.

Salzburg er er et katolsk erkebispesete.

Næringsliv

Nest etter hovedstaden Wien er Salzburg Østerrikes viktigste sentrum for tjenesteytende funksjoner. Byen har en del industri, især metallindustri, næringsmiddel- og tekstilindustri. Den internasjonale lufthavnen Salzburg Airport W. A. Mozart ligger i bydelen Maxglan.

Bybeskrivelse

Gamlebyen, som i 1997 ble opptatt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv, ligger nedenfor Mönchsberg og Festungsberg med borgen Hohensalzburg fra 1077. Med sine plasser, kirker, palasser og brønner har byen et italiensk barokkpreg. Midtpunktet er domkirken fra 1614–28, og i nærheten av denne ligger det tidligere Residenz (fra 1595–1602 med senere tilbygg) og nåværende erkebispeslott.

Ved foten av Mönchsberg ligger benediktinerklosteret St. Peter, stiftskirken og tilhørende kirkegård med tidligkristne katakomber. Den opprinnelige Marstall med sommer- og vinterrideskole (1662, 1693) er ombygd til festspillhus.

Historie

Byen er kjent fra romertiden som Iuvavum, anlagt i første århundre etter vår tidsregning. Den har kristne Klostre fra cirka 700 (St. Peter og Nonneberg). Salzburg ble omtalt som by for første gang i 774, og fikk markeds- og myntrett i 996. Byen hadde sin storhetstid omkring 1600 som barokkby. I begynnelsen av 1800-tallet ble den besatt av Frankrike og av Bayern, og fra 1816 lå den under Østerrike.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg