Graz

Graz. Fra byens torg. Det berømte klokketårnet i bakgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Graz er en by i Østerrike. Byen er hovedstad i forbundslandet Steiermark, har 286 200 innbyggere (2018), og er Østerrikes nest største by etter folketall. Graz ligger på begge sider av elven Mur, som her løper ut på en bred slette (Grazer Feld) på sørsiden av Alpene.

Faktaboks

Etymologi

av slovensk Gradec 'borgerbyen'

Byen har betydelig industri, basert på god tilgang på vannkraft. Her ligger blant annet Steyr-Daimler-Puch med produksjon av mopeder. Graz har flere store bryggerier. Videre fremstilles jern og stål, maskiner, optiske instrumenter, lærvarer, papir, tekstiler og kjemikalier.

Graz har universitet (grunnlagt i 1586), medisinsk universitet, teknisk universitet, universitet for musikk og scenekunst og en mengde fagskoler, museer, teater og opera. Graz sentrum står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv siden 1999. Byen var utpekt til Europeisk kulturhovedstad i 2003.

Bybeskrivelse

Byen karakteriseres av trange gater, parker og mange kirker. På Schlossberg, en 473 meter høy fjellknaus som dominerer bybildet, ligger Graz' karakteristiske klokketårn (1500-tallet) og ruiner av en borg fra Karl den stores tid. Denne ble ødelagt i 1809 av franskmennene. I nærheten er den gotiske domkirken (1438–62) med Ferdinand 2s mausoleum (1614), teatret, landdagens renessansebygning (1557–65), Landhaus med en rik våpensamling, og Joanneum-museet (fra 1811) med fremragende samlinger især fra arkeologi, natur- og teknikkhistorie og et omfattende bibliotek.

I de moderne bydeler lenger øst, skilt fra gamlebyen ved byparken, ligger universitetets bygninger (1890–94), og det tekniske universitet. Industrien holder særlig til i sør og vest.

Historikk

Graz ble omtalt i 1115, men det er funnet rester av romersk bebyggelse. Den fikk byrettigheter rundt 1240, og ble residens for hertugene av Steiermark i 1379. Til ut på 1800-tallet ble navnet skrevet Grätz.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg