Graz

Graz. Fra byens torg. Det berømte klokketårnet i bakgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Graz, av slovensk Gradec, 'borgerbyen', by i Østerrike, hovedstad i Steiermark, på begge sider av elven Mur, som her løper ut på en bred slette (Grazer Feld) på sørsiden av Alpene; 261 540 innb. (2011). Graz er Østerrikes nest største by og har betydelig industri, basert på god tilgang på vannkraft. Her ligger bl.a. Steyr-Daimler-Puch med produksjon av mopeder. Graz har flere store bryggerier. Videre fremstilles jern og stål, maskiner, optiske instrumenter, lærvarer, papir, tekstiler og kjemikalier.

Byen har universitet, grunnlagt 1586, medisinsk universitet, teknisk universitet, universitet for musikk og scenekunst og en mengde fagskoler, museer, teater og opera. Graz sentrum står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv siden 1999. Europeisk kulturby 2003.

Bybeskrivelse

Graz er en sjarmerende by med en blanding av vakre gater, trange smug, parker og interessante kirker. På Schlossberg, en 473 m høy fjellknaus som dominerer bybildet, ligger Graz' karakteristiske klokketårn (1500-tallet) og ruiner av en borg fra Karl den stores tid, ødelagt 1809 av franskmennene. I nærheten er den gotiske domkirken (1438–62) med Ferdinand 2s mausoleum (1614), teatret, landdagens renessansebygning (1557–65), Landhaus med en rik våpensamling og Joanneum-museet (fra 1811) med fremragende samlinger især fra arkeologi, natur- og teknikkhistorie og et omfattende bibliotek. I de moderne bydeler lenger øst, skilt fra gamlebyen ved den vakre byparken, ligger universitetets bygninger (1890–94), og Tekniske universitet. Industrien holder særlig til i sør og vest.

Historikk

Graz omtales 1115, men det er funnet rester av romersk bebyggelse. Den fikk byrettigheter ca. 1240, og ble residens for hertugene av Steiermark 1379. Til ut på 1800-tallet ble navnet skrevet Grätz.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg