Fra Scharten i Oberösterreich, Østerrike. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Oberösterreich

Av /Shutterstock.
Av /Shutterstock.

Traunkirchen ved Traunsee i Oberösterreich. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Oberösterreich er et forbundsland i nordvestlige Østerrike som ligger mellom elvene Inn og Enns og på begge sider av Donau. Innbyggertallet er 1 473 500 (2018) og området har et areal på 11 980 km².

Oberösterreich har 16,7 prosent av Østerrikes befolkning. Hovedstaden er Linz; andre større byer er Steyr og Wels. Oberösterreich grenser til Tsjekkia i nord, Tyskland (Bayern) i nordvest, og til forbundslandene Salzburg i vest, Steiermark i sør og Niederösterreich i øst. Forbundslandet er fra gammelt av delt i fire deler (også kalt fjerdinger): Innviertel, Traunviertel, Mühlviertel og Hausruckviertel. De største elvene er Donau med sideelvene Inn, Traun og Enns. Inn danner grensen til Tyskland.

I nordøst er det skogkledde åser, og i sør er det alpelandskap (blant annet i turistområdet Salzkammergut). Området har jordbruk, blant annet dyrking av korn og sukkerbeter, og betydelig storfehold. I tillegg er det skogbruk og treforedlingsindustri. Andre industrier er blant annet utvinning av steinsalt og brunkull. Det er også noe kjemisk og metallurgisk industri, samt tekstil- og maskinindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg