Faktaboks

Også kjent som

Nederøsterrike, Nedre Østerrike

Uttale
'ni:dərø:stəraikj
Kart over Niederösterreich
Av /Shutterstock.

Niederösterreich er en delstat i nordøstlige Østerrike, som ligger på begge sider av Donau. Innbyggertallet er om lag 1 720 000 (2023), og området har et areal på 19 174 km².

Befolkning og regioner

Niederösterreich har 18,9 prosent (per januar 2023) av Østerrikes befolkning. Hovedstaden siden 1986 er Sankt Pölten med et innbyggertall på 57 639 (januar 2023). Andre større byer er Wiener Neustadt, Baden og Krems an der Donau. Niederösterreich er delt i fire regioner: Weinviertel og Waldviertel nord for Donau, Mostviertel og Industrieviertel på sørsiden.

Næringsveier

Vingård, Heiligenstein
Heiligenstein er den mest berømte vinmarken i Langenlois.

Niederösterreich har en allsidig industri, men også betydelig skog- og jordbruk. 48 prosent av arealet er dyrket mark, ytterligere 4 prosent er hager og vingårder, og 40 prosent er skog. I nord er det skogbruk, i vest drives mest husdyrbruk, mens åkerbruk, gartneri, frukt- og vindyrking preger de midtre og østlige delene.

Ved Zistersdorf lengst i nordøst har det blitt utvunnet olje og gass siden 1934. Her produseres også biodiesel av raps.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg