Burgenland, forbundsland i Østerrike, ved grensen mot Ungarn; 3966 km2 med 284 900 innb. (2011). Burgenland har 3,4% av Østerrikes befolkning. 85 % er katolikker, 14 % protestanter. Ca. 7 % av befolkningen er kroater, 2 % er ungarer. Hovedstad: Eisenstadt.

Den nordlige del hører til den Pannoniske slette, området domineres av Neusiedler See og er karakterisert av stepper og saltvegetasjon. Den midtre og sørlige del av Burgenland er mer fjellrik, og når 884 moh. i Geschriebenstein. Nær 60 % av arealet er jordbruksland, 30 % skog.

Foruten hvete, mais og rotfrukter dyrkes vindruer, frukt og grønnsaker. Jordbruket preges av små driftsenheter. Industrien er relativt beskjeden og er især knyttet til landbruket: sukkerraffinering, hermetikkindustri og trevirke. Dessuten finnes en del møbel- og tekstilindustri. Burgenland hører til de minst utviklede deler av Østerrike, og har i mange år hatt netto utflytting til mer industrialiserte deler av landet og til Tyskland. Kommunikasjonene er dårlig utbygd, og bærer preg av områdets tidligere tilknytning til Ungarn.

Som vinregion er den Østerrikes nest største med produksjon vesentlig av hvite viner. Her er gunstige klimatiske forhold for fremstilling av søte dessertviner. Mest benyttet av grønne druer er Grüner Veltliner, Italiensk Riesling, Muskat-Ottonel, Riesling, Traminer og Müller Thurgau. Blant røde druer er Blaufränkisch (Gamay) og Blauburgunder (Pinot Noir) mest utbredt.

Ungarsk fra 907, tysk bosetning fra 1000-tallet. Tilhørte Østerrike fra 1491 til 1647, da det igjen ble ungarsk. Landområdet ble tilkjent Østerrike i fredsoppgjøret etter den første verdenskrig, med unntak av Sopron-området (ty. Ödenburg), der det ved folkeavstemning i 1921 ble avgjort at dette distriktet fortsatt skulle være i Ungarn.

Anbefalte lenkerAustria-Forum, et tyskspråklig Østerrike-leksikon http://austria-lexikon.at/af/Wissenssammlungen/Bildlexikon_Österreich/Orte_im_Burgenland

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.