Burgenland

Burgenland
/Shutterstock.
Grüner veltliner er en hvitvinsdrue som er Østerrikes mest utbredte.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Burgenland er et forbundsland i Østerrike, ved grensen mot Ungarn. Innbyggertallet er 292 600 (2018) og området har et areal på 3966 km².

Burgenland har den laveste andelen av Østerrikes befolkning med 3,3 prosent. Det store flertallet er katolikker og rundt 14 prosent er protestanter. Omtrent 7 prosent av befolkningen er kroater, 2 prosent er ungarere. Området grenser til Ungarn i øst og til forbundslandene Niederösterreich i nordvest og Steiermark i sørvest. Hovedstaden er Eisenstadt.

Natur

Den nordlige del hører til den Pannoniske slette, området domineres av Neusiedler See og er karakterisert av stepper og saltvegetasjon. Den midtre og sørlige del av Burgenland er mer fjellrik, og når 884 moh. i Geschriebenstein. Nær 60 prosent av arealet er jordbruksland, mens 30 prosent er skog.

Næringsliv

Foruten hvete, mais og rotfrukter dyrkes vindruer, frukt og grønnsaker. Jordbruket preges av små driftsenheter. Industrien er relativt beskjeden og er især knyttet til landbruket: sukkerraffinering, hermetikkindustri og trevirke. Dessuten finnes en del møbel- og tekstilindustri. Burgenland hører til de industrielt sett minst utviklede deler av Østerrike, og har i mange år hatt netto utflytting til mer industrialiserte deler av landet og til Tyskland. Kommunikasjonene er dårlig utbygd, og bærer preg av områdets tidligere tilknytning til Ungarn.

Som vinregion er den Østerrikes nest største med produksjon vesentlig av hvite viner. Her er gunstige klimatiske forhold for fremstilling av søte dessertviner. Mest benyttet av grønne druer er grüner veltliner, italiensk riesling, muskat-ottonel, riesling, traminer og müller thurgau. Blant røde druer er blaufränkisch (gamay) og blauburgunder (pinot noir) mest utbredt.

Historie

Burgenland var Ungarsk fra 907, men med tysk bosetning fra 1000-tallet. Området tilhørte Østerrike fra 1491 til 1647, da det igjen ble ungarsk.

Landområdet ble tilkjent Østerrike i fredsoppgjøret etter første verdenskrig, med unntak av Sopron-området (tysk Ödenburg), der det ved folkeavstemning i 1921 ble avgjort at dette distriktet fortsatt skulle være i Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg