Pattedyrfaunaen i Østerrike omfatter 83 arter, stort sett de samme dyr som ellers i Mellom-Europa. I skogene lever hjort, dåhjort, rådyr og villsvin, rev, grevling, mår og steinmår (husmår). Dessuten forekommer pinnsvin, sørhare, kanin og en rekke gnagere – blant annet ekorn og syvsovere.

Alpefaunaen består dels av arter som etter istiden er dødd ut i lavlandet, dels av høynordiske arter som lever på høyere steder isolert fra sine slektninger i Nord-Europa. Karakteristiske alpedyr er gemse, alpesteinbukk, alpemurmeldyr, hare (alpehare) og snømus. Blant insektene er det særlig biller og sommerfugler som har mange alpine arter. Flere insektarter er vingeløse, eller har sterkt reduserte vinger, spesielt hos billene. Nyere forskning har vist at mange av insektene spres med vinden og ikke er «istidsformer» i sin opprinnelse.

Mer enn 230 fuglearter er påvist hekkende. Karakteristiske arter i Alpene er fjellrype, steinhøne, murkryper, alpejernspurv, fjellspurv (tidligere: snøfink), alpekråke og alpekaie. Neusiedlersjøen på grensen mot Ungarn har store takrørskoger og meget rikt fugleliv. Hegrer, rørdrumer, skjestork, gjess, ender, rikser, kjerrsangere, skjegg- og pungmeis er vanlige i våtmarkene. Svartglente, vepsevåk, musvåk og falker er vanlige rovfugler.

16 krypdyrarter, blant annet firfisler, fire snoker og de giftige artene sand-, aspis- og vanlig hoggorm. 20 amfibiearter og 50 arter ferskvannsfisk er påvist.

Les mer om Alpene, Østerrikes geografi, Klima i Østerrike og Planteliv i Østerrike.

Les mer om 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.