Dyreliv i Østerrike

Ekornet forekommer hos oss i alle skogdistrikter, men er knyttet til barskogen.
Husmåren ligner på vår egen skogsmår, men finnes ikke på den skandinaviske halvøy.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pattedyrfaunaen i Østerrike omfatter 83 arter, stort sett de samme dyrene som ellers i Mellom-Europa. I skogene lever hjort, dåhjort, rådyr og villsvin, rev, grevling, mår og steinmår (husmår). Dessuten forekommer pinnsvin, sørhare, kanin og en rekke gnagere – blant annet ekorn og syvsovere.

Alpefaunaen består dels av arter som etter istiden er dødd ut i lavlandet, dels av høynordiske arter som lever på høyere steder isolert fra sine slektninger i Nord-Europa. Karakteristiske alpedyr er gemse, alpesteinbukk, alpemurmeldyr, hare (alpehare) og snømus. Blant insektene er det særlig biller og sommerfugler som har mange alpine arter. Flere insektarter er vingeløse, eller har sterkt reduserte vinger, spesielt hos billene. Nyere forskning har vist at mange av insektene spres med vinden og ikke er «istidsformer» i sin opprinnelse.

Mer enn 230 fuglearter er påvist hekkende. Karakteristiske arter i Alpene er fjellrype, steinhøne, murkryper, alpejernspurv, fjellspurv (tidligere: snøfink), alpekråke og alpekaie. Neusiedlersjøen på grensen mot Ungarn har store takrørskoger og meget rikt fugleliv. Hegrer, rørdrumer, skjestork, gjess, ender, rikser, kjerrsangere, skjegg- og pungmeis er vanlige i våtmarkene. Svartglente, vepsevåk, musvåk og falker er vanlige rovfugler.

Det er påvist 16 krypdyrarter, blant annet firfisler, fire snoker og de giftige artene sand-, aspis- og vanlig hoggorm, 20 amfibiearter og 50 arter ferskvannsfisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg