Portrett av Roth av Philipp Horak. CC BY SA 3.0 de

Gerhard Roth, østerriksk forfatter.

Gerhard Roth en av de fremste representantene for den nyere østerrikske litteraturen. Etter en kortere eksperimentell fase gikk han over til å skrive mer tradisjonelle romaner.

Der große Horizont (1974) og Ein neuer Morgen (1976) er realistiske Amerika-romaner. I Der stille Ozean (1980) og i fortsettelsen Landläufiger Tod (1984) gjenoppdager Roth på ikke-romantisk vis den østerrikske landsbygda. I Der See (1995) behandles miljøproblemer, politikk og provinsialisme i dagens Østerrike. Romanen er en del av den omfattende romansyklusen Orkus (1995-2011). I 2014 kom romanen Grundriss eines Rätsels, og i 2017 Die Irrfahrt des Michael Aldrian.

Roth er en betydelig essayist og samfunnskritiker, for eksempel i essaysamlingene Eine Reise in das Innere von Wien (1991) og i dokumentarverket om den jødiske kulturen i Wien, Die Geschichte der Dunkelheit (1991). I sine senere romaner gir Roth skarpe analyser av det østerrikske samfunnet og dets fortrengning av den nasjonalsosialistiske fortiden, blant annet i Der Berg (2000), Der Strom (2002) og Das Labyrinth (2005). Han har også skrevet teaterstykker og dreiebøker.

Roth har fått mange utmerkelser for sitt forfatterskap, blant annet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.