Gerhard Roth

Faktaboks

Gerhard Roth
Uttale
rå:t
Født
24. juni 1942, Graz

Gerhard Roth er en østerriksk forfatter. Han er en av de fremste representantene for den nyere østerrikske litteraturen. Etter en kortere eksperimentell fase, hvor han tilhørte Grazer-gruppen, gikk han over til å skrive mer tradisjonelle romaner.

Der große Horizont (1974) og Ein neuer Morgen (1976) er realistiske Amerika-romaner. I Der stille Ozean (1980) og i fortsettelsen Landläufiger Tod (1984) gjenoppdager Roth på ikke-romantisk vis den østerrikske landsbygda. I Der See (1995) behandles miljøproblemer, politikk og provinsialisme i dagens Østerrike. Romanen er en del av den omfattende romansyklusen Orkus (1995-2011). I 2014 kom romanen Grundriss eines Rätsels, og i 2017 Die Irrfahrt des Michael Aldrian.

Roth er en betydelig essayist og samfunnskritiker, for eksempel i essaysamlingene Eine Reise in das Innere von Wien (1991) og i dokumentarverket om den jødiske kulturen i Wien, Die Geschichte der Dunkelheit (1991). I sine senere romaner gir Roth skarpe analyser av det østerrikske samfunnet og fortrengningen av den nasjonalsosialistiske fortiden, blant annet i Der Berg (2000), Der Strom (2002) og Das Labyrinth (2005). Han har også skrevet teaterstykker og dreiebøker.

Utmerkelser

Roth har fått mange utmerkelser for sitt forfatterskap, blant annet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg