gemse

Gemse

Gemse. Hann og hunn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
utbredelse av gemse
Utbredelse av gemse (Rupicapra rupicapra). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av gemse

Artikkelstart

Gemse er en partået klovdyrart i oksefamilien. Kroppslengden er 125–135 cm, vekt 25–50 kg. Om sommeren er gemsen skittent rødbrun med svartbrun ål etter ryggen, om vinteren mørkebrun med hvit buk. Den har svarte striper fra øye til snute. Begge kjønn har små, oppstående horn som er bøyd bakover og nedover i spissen.

Faktaboks

Uttale

g'emsə

Også kjent som
(vitenskapelig navn) camoscio (italiensk), chamois (engelsk, fransk), gems (nederlandsk, svensk), Gämse (tysk), stenget (svensk)
Etymologi
fra tysk Gämse ‘gemse’, av gallisk camox ‘gemse’
Vitenskapelig navn
Rupicapra rupicapra
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Gemsen lever i små flokker i fuktige alpine og subalpine områder, særlig i bratt høgfjell. Den lever av gras, urter og skudd av ulike busker. Gemsen er et fredelig dyr, men meget sky. Den er meget god til å ta seg fram i bratt fjellterreng.

Arten forekommer i Alpene, Pyreneene, Karpatene og Tatra, nordøstlige Tyrkia, Balkan, innført til New Zealand. Kjøttet, særlig av unge dyr, er velsmakende. Av huden fås utmerket lær; egentlig semsket skinn ble laget av gemseskinn.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gemse
Rupicapra rupicapra
GBIF-ID
5220170

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Ble det ikke gjort forsøk på å innføre gemser til Norge?

svarte Marit M. Simonsen

Takk for spørsmålet. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for området som kan besvare spørsmålet for øyeblikket. Vet du noe om hvem som forsøkte å innføre dem?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg