Gaupe er det eneste viltlevende kattedyret i Nord-Europa.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Gaupe er et rovdyr i kattefamilien. Gaupa kjennes på de lange, mørke øreduskene, og er det eneste viltlevende kattedyret i Nord-Europa.

Fargen varierer, vanligst lysebrun med mørke flekker, kort hale med svart spiss. Den har lange og svarte øredusker, og et kraftig kinnskjegg. Kroppslengden er 70–120 cm med en hale på 15–25 cm. Kroppsvekten er rundt 20 kg, og hannene er vanligvis noe større enn hunnene. Pupillene er loddrette og bønneformede.

Føden består av pattedyr, spesielt hare, men også smågnagere, rev, rådyr, sau og geit, samt fugl, særlig skogsfugl. Hiet ligger oftest i fjellkløfter og i storsteinet ur, alltid godt skjult.Gauper har en drektighetstid på ca. 10 uker. Kullstørrelsen er normalt 2–3, men inntil sju unger. Ungene fødes i mai–juni.

Etter fargen og flekkmønsteret i pelsen har man skilt mellom «kattegaupe» (mest flekket), «revegaupe» (flekker bare på føttene) og «ulvegaupe» (flekker stort sett langs ryggen).

I dag deler man inn gaupene (slekten Lynx) i fire arter: Eurasisk eller vanlig gaupe (Lynx lynx), iberiagaupe eller pantergaupe (Lynx pardinus), canadagaupe (Lynx canadensis) og rødgaupe (Lynx rufus, engelsk «bobcat»).

Ulike gauper forekommer fra Vest-Europa til Stillehavskysten samt i Nord-Amerika. I Norge finnes den i skogtrakter nordover til Finnmark. Gaupa var tidligere mer tallrik enn nå; omkring 1930 ble den regnet for nesten utryddet. Bestanden anslås til rundt 350 dyr (2015).

Jakt på gaupe er tillatt i hele landet fra 1. februar til 31. mars, men bare i definerte kvotefrie områder og i områder der fylkesmannen har fastsatt kvote.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.