gaupe

Gaupas hi ligger oftest i fjellkløfter og i storsteinet ur, alltid godt skjult.
Gaupe av /iStock. Gjengitt med tillatelse
Gaupe av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Gaupe er det eneste viltlevende kattedyret i Nord-Europa.

av . Begrenset gjenbruk

Gaupe er et mellomstort rovdyr i kattefamilien. Arten har stor utbredelse i Europa og Asia, spesielt i nordlige områder, og er det eneste viltlevende kattedyret i Skandinavia.

Faktaboks

Også kjent som

Lynx lynx, tidligere «Felis lynx»

Beskrivelse

Gauper er kraftig byggede kattedyr med lange ben og store, pelskledde poter. De har fem tær foran, og fire bak, med klør som kan trekkes inn. Hodet er rundt med bred og flat snute. Øynene er lett skråstilte og er gulgrå med runde pupiller. Gaupa kjennetegnes ved at den har lange, svarte dusker på ørene og kraftig kinnskjegg. Den har 28 tenner.

Størrelse

Kroppsstørrelsen til gaupene varier mye mellom forskjellige deler av utbredelsesområdet og vekten til et voksent dyr kan være fra 8 til 38 kg. Hannene er vanligvis større enn hunnene. De norske gaupene er blant de største med gjennomsnittsvekt på 23 for hanner og 17 kg for hunner. Kroppslengden til norsk gaupe er 90–120 cm, med en hale på 19–23 cm.

Pels

Pelsen til gaupa er vanligvis rødlig lysebrun med mørke flekker. Hvor tydelige og store flekkene er varierer i de forskjellige delene av utbredelsesområdet. Gaupene er lysere under buken enn oppå ryggen, og den korte halen er sort på spissen. Gauper har sesongdimorfi, som betyr at pelsen er tykkere og mer grålig på vinteren enn på sommeren.

Levevis

Føden består av pattedyr, spesielt hare, men også smågnagere, rev, rådyr, sau og geit, samt fugl, særlig skogsfugl.
Gaupe av /iStock. Gjengitt med tillatelse

Gauper er mest aktive i grålysningen tidlig på morgenen og når det er i ferd med å bli mørkt.

Jakt og næring

Gauper er effektive jegere og kan drepe dyr som er langt større enn seg selv. I Norge er rådyr det mest vanlige byttedyret for gaupa, men de spiser også mindre pattedyr og fugl. De kan også ta husdyr som sau og tamrein. I Sibir der det ikke finnes rådyr, utgjør harer den viktigste føden for gaupa.

Gauper jakter ved å forfølge byttet og så angripe i bakhold (smygejakt). Som katter flest er de veldig spenstige og kan hoppe langt og høyt. De dreper byttet med bitt i strupen. Gauper kan oppnå stor hastighet på korte avstander, men har ikke god utholdenhet. Ungene er omtrent to måneder gamle når de begynner å følge moren ut på jakt. Det krever mye trening å lære å jakte som en gaupe.

Leveområder

I mesteparten av utbredelsesområdet, inkludert i Norge, lever gaupa i skog og foretrekker ulendt terreng. I noen av de sydligste områdene finnes den i fjellområder og slettelandskap. Leveområdene til hvert voksne dyr kan variere mye i størrelse (100–1000 km2). Størrelsen på leveområdene avhenger av tilgangen til mat og er større der forekomsten av byttedyr er lav. Den norske gaupa har blant de største jaktområdene og de aller største områdene som er målt i Troms og Finnmark dekker opptil 4000 km2.

Familiestruktur og livsløp

Gauper kan bli over 20 år gamle. Voksne gauper lever alene i områder som de markerer og vokter (territorier). Det kan være overlapp mellom leveområdene til hanner og hunner, men voksne dyr omgås ikke utenom paringstiden som er i perioden februar til april. Ungene fødes på våren etter en drektighetstid på omtrent 10 uker. Det er vanlig at kullene har 1–4 unger. Ungene lever normalt sammen med moren til hun får et nytt kull i neste sesong. Det er vanlig at ungene dier i et halvt år selv om de begynner å spise fast føde etter omtrent 2 måneder. Unge hunner kan få sitt første kull når de er 2 år gamle, mens hannene ofte er 3 år ved første reproduksjon. Etter at unge gauper forlater mor og søsken må de finne sitt eget territorium, i denne perioden kan de streife over store områder og er spesielt utsatt for farer. Dødeligheten er 50% for gauper i alderen 1–2 år.

Lyd og annen kommunikasjon

Gauper lager mange av de samme lydene som vi kjenner fra huskatter, de mjauer, knurrer, maler, freser og piper. Disse lydene brukes stort sett til kommunikasjon mellom individer på nært hold. Gauper er generelt sky og stille dyr, men i paringstiden kan de lage rop som høres over store avstander.

Både hanner og hunner bruker lukt fra urin og avføring til å markere territoriene sine.

Utbredelse og bestand

Gaupa er utbredt i store deler av skogsbeltet som dekker Nord-Europa og Russland (den boreale barskogen), med mindre bestander spredt sør i Europa, Kaukasus, Sentral-Asia og Kina. Det er beskrevet seks underarter som tilhører ulike geografiske områder. Det finnes noen forskjeller i utseendet mellom underartene, men de kan ikke skilles fra hverandre genetisk. Den europeiske gaupa deles likevel inn i 10 bestander, blant annet den skandinaviske. Det finnes gaupe i hele Norge fra Sørlandet til Finnmark, men antallet er mindre på Vestlandet enn andre steder i landet.

Nesten utryddet

Omkring 1930 ble gaupa regnet for nesten utryddet i Vest-Europa. Den er senere satt ut i Alpene og det finnes i dag bestander i blant annet Frankrike, Italia, Sveits, Tyskland og Østerrike. Også den norske bestanden var nesten utryddet, men tok seg opp igjen etter fredning. Økning i forekomst av små hjortedyr har også bidratt til økning i gaupebestanden flere steder i Europa.

Status i dag

På verdens naturvernunions (IUCN) globale rødliste har gaupa over sitt samlede utbredelsesområde status som livskraftig (2015). På den norske rødlisten fra Artsdatabanken er den norske gaupebestanden vurdert som sterkt truet (2015). Antallet reproduserende dyr i Norge ble anslått til omtrent 250 (2015).

Jakt i Norge

Siden 1994 har det vært kvotejakt på gaupe i Norge. Jaktperioden er fra 1. februar til 31. mars og foregår i forvaltningsregioner der fylkesmannen har fastsatt kvoter.

Trusler

Den viktigste trusselen for den eurasiske gaupa er konflikt med mennesker, fordi de tar hjortevilt og i noen tilfeller husdyr. Bestandene påvirkes også av at leveområdene blir stykket opp i mindre områder(habitatfragmentering) når natur omlegges til bebyggelse, infrastruktur og jordbruk. I noen områder er i tillegg trafikkulykker og ulovlig jakt viktige trusler mot gaupas overlevelse.

Systematikk

Gaupeslekten (Lynx) består av fire arter:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg