Sigøynerleir
Les roulottes, campement de bohémiens (karavanene, sigøynerleiren), maleri av Vincent van Gogh.
Av .

Sigøynere er et vanlig europeisk navn på den folkegruppa som nå kalles rom. Betegnelsen ble endret fordi mange oppfattet folkenavnet sigøyner som nedsettende. Innafor folkegruppa er det imidlertid delte meninger om bruken av ordet sigøyner. I Norge er det mange som kaller seg sigøynere når de omtaler seg selv i norsk språklig sammenheng, og som foretrekker sigøyner framfor rom.

Faktaboks

Uttale
sigˈøynere

Opprinnelsen til betegnelsen sigøyner er omdiskutert. Det er vanlig å føre ordet tilbake til det greske ordet atsingani, som betyr «hedninger» eller «gudløse». Vi gjenfinner ordet i tysk Zigeuner, fransk tsiganes/tziganes, i slavisktalende land ulike varianter av tsigani, på italiensk zingari og på tyrkisk cingene.

I andre europeiske land har majoritetsbefolkningens betegnelser for rom oppstått ut fra en oppfatning av at de stammet fra Egypt, for eksempel gypsy i Storbritannia og gitano i Spania.

I Norden var den vanligste betegnelsen ved folkegruppens ankomst på 1500-tallet tatere eller tartarer. I Norge er den offisielle betegnelsen for sigøyner nå rom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg