Rijeka

Artikkelstart

Rijeka er en by i Kroatia, ved Kvarnerbukta i Adriaterhavet, øst for halvøya Istra. Byen har 119 161 innbyggere (2017) og er med dette landets tredje største by. Det er et honorært norsk konsulat i byen.

Faktaboks

Uttale
rijˈeka
Etymologi
begge navnene betyr 'elv'
Også kjent som
italiensk Fiume

Næringsvirksomhet

I Rijeka er det betydelig petroleumsraffinering, petrokjemisk industri, skipsverft, tobakk-, papir-, motor- og sementindustri. Det er en oljeledning til Ungarn. Rijeka er Kroatias viktigste havneby, og omfatter også havnen Sušak i sør. Rijeka var også det tidligere Jugoslavias viktigste havneby og største marinebase. Rijekas internasjonale flyplass ligger på øya Krk.

Kultur

Rijekas gamleby har mange trange gater og bygninger fra barokktiden. På en høyde over Sušak ligger kastellet Trsat fra det 13. århundre og et fransiskanerkloster. Teateret ble bygd i 1885. Universitetet ble etablert i 1973.

Sammen med Galway i Irland er Rijeka europeisk kulturhovedstad i 2020.

Historie

Rijeka kan føre sin historie tilbake til en romersk bosetning fra 200-tallet evt. og kom under habsburgerne i 1471, fra 1779 som selvstyrende by under den ungarske krone. I andre halvdel av 1800-tallet ble Rijeka sterkt utbygd som havneby og jernbaneendepunkt.

Etter første verdenskrig skulle byen først tilhøre den nye jugoslaviske staten, men med henvisning til det italienske folkeflertallet (60 prosent), ble den i 1919 okkupert av italienske nasjonalister under ledelse av dikteren Gabriele D'Annunzio. Den ble formelt overført til Italia i 1924 etter Mussolinis maktovertakelse, men forstaden Sušak, der italienerne utgjorde et lite mindretall, forble under jugoslavisk kontroll, og ble utbygd som havneby. Etter andre verdenskrig ble hele byen innlemmet i Jugoslavia sammen med det meste av Istra. Etter oppløsningen av Den sosialistiske føderative republikk Jugoslavia i 1991–1992 ble Rijeka en del av Kroatia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg