Rijeka, by i Kroatia, ved adriaterhavskysten (Kvarnerbukta), øst for Istra; 143 800 innb. (2001). Rijeka er Kroatias viktigste havneby og omfatter også havnen Sušak i sør. Rijeka var også det tidligere Jugoslavias viktigste havneby og største marinebase. Betydelig petroleumsraffinering, petrokjemisk industri, skipsverft, tobakk-, papir-, motor- og sementindustri. Oljeledning til Ungarn. Universitet (1973).

Malerisk gamleby med trange gater og bygninger fra barokktiden. På en høyde over Sušak ligger kastellet Trsat og et fransiskanerkloster.

Rijeka kan føre sin historie tilbake til en romersk bosetning fra 200-tallet e.Kr. og kom under habsburgerne 1471, fra 1779 som selvstyrende by under den ungarske krone. I annen halvdel av 1800-tallet ble den sterkt utbygd som havneby og jernbaneendepunkt. Etter den første verdenskrig skulle byen først tilhøre den nye jugoslaviske stat, men med henvisning til det italienske folkeflertallet (60 %), ble den i 1919 okkupert av italienske nasjonalister under ledelse av dikteren Gabriele D'Annunzio. Den ble formelt overført til Italia i 1924 etter Mussolinis maktovertagelse, men forstaden Sušak, der italienerne utgjorde et lite mindretall, forble under jugoslavisk kontroll, og ble utbygd som havneby. Etter den annen verdenskrig ble hele byen innlemmet i Jugoslavia sammen med det meste av Istra. Etter oppløsningen av Den sosialistiske føderative republikk Jugoslavia i 1991–92, er Rijeka en del av Kroatia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.